Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Regionfullmäktige i korthet den 25 oktober 2023

Regionfullmäktige i korthet den 25 oktober 2023

Regionfullmäktige fattade på onsdagen bland annat beslut om delårsrapport för 2023, skattesats för 2024 samt om avgifter för sjukresor.

Region Värmlands delårsrapport godkändes

Regionfullmäktige godkände årets delårsrapport. Rapporten sammanfattar perioden 1 januari till 31 augusti i år samt en prognos för helåret 2023. I regionplanen redovisas Region Värmlands inriktning, mål och uppdrag för året samt hur och när dessa ska följas upp. Region Värmlands vision är livskvalitet i världsklass. Organisationens sätt att bidra är att inrikta sitt arbete mot de beslutade effektmålen som är trygga och nöjda invånare, attraktivt och hållbart Värmland, god, jämlik och jämställd hälsa, samt hållbar organisation.

Regionstyrelsen gör bedömningen att effektmålen trygga och nöjda invånare, attraktivt och hållbart Värmland, god, jämlik och jämställd hälsa delvis kommer att uppnås, men att målet hållbar organisation inte kommer att uppnås. Detta enligt prognosen för 2023. Resultatet visar ett underskott för verksamheten på 937 miljoner kronor, vilket är cirka 659 miljoner sämre än budgeterat.

Oförändrad skattesats 2024

Regionfullmäktige beslutade att skatten till Region Värmland kommer att vara oförändrad under 2024. Skattesatsen kommer därmed fortsatt att vara 11,68 öre per skattekrona.

Avgifter för sjukresor oförändrade under 2024

Region Värmland gör varje år en översyn av avgifter och högkostnadsskydd för sjukresor. Lagen om resekostnadsersättning vid sjukresor och ändringar i lagen anger Region Värmlands skyldigheter för att lämna ersättning för resekostnader. Regionen lämnar i vissa fall ersättning för de kostnader patienten haft för resor från folkbokföringsadress till vård och tandvård. För resa till tandvård lämnas ersättning till offentliga/privata vårdgivare som kan ge nödvändig vård inom länet.

Högkostnadsskyddet är ett avgiftstak som innebär att en patient under en tolvmånadersperiod inte ska betala mer än upp till det fastställda maxbeloppet. I och med beslutet fortsätter högkostnadsskyddet för sjukresor att vara 2 800 kronor inom en tolvmånadersperiod. När patienten haft sjukresor som nått taket får man ett frikort som gäller under resten av tolvmånadersperioden. Barn i samma familj får räkna samman egenavgifterna i högkostnadsskyddet.

Regionfullmäktige fastställde egenavgifter och högkostnadsskydd för sjukresor under 2024. Det innebär att avgifterna kommer att vara oförändrade under nästa år. Sedan tidigare har fullmäktige beslutat att sjukresor för barn och unga ska vara kostnadsfria.

Avgiftsfri vård vid sexuella övergrepp

I ett politiskt initiativ föreslog Sjukvårdspartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att Region Värmland snarast bör se över förutsättningarna och bereda fortsatt ärende i syfte att införa avgiftsfrihet för personer som söker vård med anledning av sexuellt våld och/eller våld i nära relationer. Uppdraget har även lämnats direkt till förvaltningen av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet. Även Sverigedemokraterna har inkommit med ett politiskt initiativ i frågan.

För att så snart som möjligt kunna fatta ett beslut föreslog förvaltningen att man skulle avgränsa förslaget att gälla avgiftsfrihet vid akuta besök på grund av spårsökning och vård i nära anslutning till sexuella övergrepp. Denna avgränsning har tidigare tillämpats av flera andra regioner. Nära anslutning ska tolkas i allmänhet som första veckan och i undantagsfall en månad efter övergreppet.

Som tillägg till denna nivå av avgiftsfrihet finns även Region Värmlands behandlings- och samtalsmottagning, där psykologisk behandling och samtalsstöd avgiftsfritt erbjuds den som är 18 år eller äldre och som varit eller är utsatt för våld i nära relation, hedersrelaterat våld, prostitution och som har psykisk ohälsa på grund av våldsutsatthet.

Fullmäktige beslutade att avgiften, som tas ut vid akuta besök på grund av spårsökning och vård i nära anslutning till sexuella övergrepp, tas bort.

Förändrad riktlinje om pension och omställning för förtroendevalda

Riktlinjen ”Pension och omställning för förtroendevalda” beskriver pension och omställningsvillkor för Region Värmlands förtroendevalda.
Då riktlinjens giltighetstid löpt ut behöver den aktualitetsprövas. Till dags dato har Region Värmland följt Sveriges kommuner och regioners rekommendation om omställningsstöd, vilket innebär att tidigare förtroendevalda kan få ekonomiskt stöd under en begränsad period utan samordning med annan förvärvsinkomst.

Regionstyrelsen har föreslagit regionfullmäktige att man ska göra avsteg från detta och göra ändringar i regionens riktlinje. Ändringarna innebär bland annat att omställningsstödet för tidigare politiker ska samordnas fullt ut med annan inkomst. Det betyder att det ekonomiska stödet upphör om den förtroendevalda får annan inkomst. Förändringarna i riktlinjen föreslås gälla för förtroendevalda som uppfyller villkoren och som påbörjar sitt uppdrag den 1 januari 2024 eller senare.

Fullmäktige beslutade i linje med förslaget.

Kenneth Johannesson (S)
Regionfullmäktiges ordförande
070-610 69 74
kenneth.johannesson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?