Region Värmland logga

Låna, läs, lek och lär – språkpåsarna är här

Forskning visar att det är bra att börja arbeta med barns språkutveckling tidigt. Nu har de nya språkpåsarna lanserats – och de går att låna på alla bibliotek i Värmland. Region Värmland är delaktig i satsningen.

Nu finns påhittiga, spännande och utvecklande språkpåsar att låna på alla värmländska folkbibliotek och sjukhusbibliotek. Dessutom finns visningsexemplar på länets barnavårdscentraler samt hos logoped er som arbetar med barn. 

Språkpåsarna innehåller böcker, spel och figurer och syftar till att ge vuxna konkreta tips på hur de kan leka och arbeta med språket tillsammans med små barn. Påsarna har olika inriktningar och kommer med en handledning med lekförslag och språkutvecklande tips. 

– Fördelen med påsarna är att det blir lättare för föräldrar och andra att ta till sig råd och komma igång med språkliga aktiviteter. Forskning visar tydligt att barn som får leka, träna, lyssna och smaka på ord klarar sig bättre i skolan, säger Annica Arvidsson, biblioteksutvecklare på Region Värmland.

Utvecklande för alla

Språkpåsarna är framtagna av logopeder men Annica Arvidsson poängterar att de är lika spännande och utvecklande för alla, oavsett om barnet behöver extra språkträning eller ej.

– Att leka med språket är det bästa du kan göra för ditt barn, säger hon. Jag vill också tipsa farmor och farfar att låna en påse nästa gång de är barnvakt. 

Satsningen är ett samarbete mellan Region Värmland, Bibliotek Värmland, sjukhusbiblioteken och barnhälsovården. Påsarna är fria att låna för alla, även förskolor. 

Sidan uppdaterad

Till toppen