Region Värmland / Nyhetsarkiv / Norgegränsen fortsatt stängd

Norgegränsen fortsatt stängd

Fredagens besked om att norrmännen fortsatt sätts i karantän efter resa till Sverige – med undantag för Gotland – kommer att påverka det värmländska näringslivet. Samtidigt ökar resandet inom landet och det är viktigt att följa myndigheternas rekommendationer för att minimera smittspridningen.

– Att under den högintensiva sommarperioden inte kunna ta emot norska besökare slår ytterligare mot näringslivet, inte minst besöksnäringen och gränshandeln som redan nu kämpar. Det kommer att ha påverkan på den värmländska ekonomin, säger Stina Höök, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Norska dagsresenärer stod för över 5 miljarder av den totala värmländska gränshandelns omsättning och norrmän stod för fler än 411 000 gästnätter i Värmland under 2019. Intäkter som nu uteblir eller minskar beroende på när gränsen öppnar. Samtidigt pågår pandemin och oron för en ökad smittspridning är högst närvarande. Särskilt med anledning av ett ökat inhemskt resande.

– Vi är inte i ett läge där vi kan slappna av, tvärt om. Det är mycket positivt för våra företag att vi kan få inhemska besök men alla måste vi nu tänka till och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens direktiv. Det kan jag inte nog understryka. Näringsidkare, besökare och boende har ett gemensamt ansvar för en trygg sommar i Värmland. Inte minst för vårdpersonalens skull måste vi göra vårt bästa.

Region Värmland har en tät dialog med Visit Värmland kring såväl situationen för företagarna som hur man arbetar för att motverka smittspridningen. Via Visita, branschföreningen för besöksnäringen, finns nu också direkta tips för hur våra företag kan göra.

Information till företagare

Visitas samlingssida om pandemin