Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nu gäller munskydd inom kollektivtrafiken

Från och med i dag rekommenderas munskydd till resenärer med obokade platser inom kollektivtrafik, som reser vardagar under tider med många resande. På bilden delar Emir Solejmanovic, Keolis, ut munskydd till resenärer vid Stora torget i Karlstad. I första hand är det resenärernas eget ansvar att införskaffa munskydd.

Nu gäller munskydd inom kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut om ett nytt allmänt råd som vänder sig till allmänheten i Sverige.Från och med i dag måndag rekommenderas munskydd inom kollektivtrafiken där plats inte går att boka under vissa tider på vardagar.

Det gäller personer som reser med kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats. Dessa rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 07–09 samt 16–18 på vardagar.

– Kärnan i Folkhälsomyndighetens råd kring munskydden bygger till största delen på individuellt ansvarstagande och rekommendationer, men vi ska göra vad vi kan för att göra detta så bra och säkert som möjligt, säger Mattias Bergh, trafikchef i Region Värmland Kollektivtrafik.

Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Ta med eget munskydd i första hand

I första hand är det var och ens ansvar att ha med sig eget munskydd, helst av god kvalitet, det vill säga CE-märkta. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar de företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget. Företagen uppmanas också att informera resenärerna om att och hur munskydd bör bäras. De rekommenderas också att planera för hur avfallet ska tas omhand.

Hur detta ska gå till rent praktiskt diskuteras just nu i Region Värmland Kollektivtrafik. Bland annat kommer munskydd att tillhandahållas på vissa nyckelplatser i trafiksystemet under de första dagarna då rekommendationerna gäller.

– Vi planerar att finnas på plats med bland annat kundvärdar på Stora torget och på busstationen i Karlstad samt på Karlstad C, säger Mattias Bergh.

Det nya allmänna rådet omfattar hela landet, även om problem med trängsel i kollektivtrafiken ofta är störst i storstäderna.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?