Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Fas 1 av vaccineringen mot covid-19 genomförd

Fas 1 av vaccineringen mot covid-19 genomförd

Nu är den första fasen av vaccineringen mot covid-19 avklarad.– Det är glädjande, och ett delmål på vägen där vi och de värmländska kommunerna har samarbetat mycket bra, säger Anders Nordmark, vaccinationssamordnare i Region Värmland.

Vaccineringen mot covid-19 är den största vaccinationsinsats någonsin i Sverige. För Värmlands del handlar det om cirka 230 000 värmlänningar över 18 år som ska erbjudas vaccin. Som ett första delmål ser vi nu att den första etappen av vaccinationsinsatsen är genomförd.

Det betyder att följande har vaccinerats:

  • personer på särskilt boende samt hushållskontakter till dessa
  • personer med hemtjänst
  • personer som arbetar nära ovanstående grupper
  • viss övrig sjukvårdspersonal

– Gruppen utgörs till stor del av äldre och sköra personer, så det känns väldigt skönt att de personerna nu har ett gott skydd mot covid-19, säger Anders Nordmark.

Det finns några enstaka personer kvar inom fas 1, men de flesta är inplanerade för dos 2, och av naturliga skäl tillkommer personer till fas1 allt eftersom.

– Nu fortsätter vi med övriga grupper enligt Folkhälsomyndighetens prioritering vilket betyder att vi vaccinerar i fallande åldersordning med de äldsta först. Det som styr takten är hur mycket vaccin som levereras till länet, säger Anders Nordmark.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?