Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Högt tryck på provtagningen för covid-19

Högt tryck på provtagningen för covid-19

Just nu är det många som provtar sig för covid-19. Det är bra att alla som får symtom provtar sig så att smittade hittas och fortsatt smittspridning kan hejdas. Och det är bra om så många som möjligt använder egenprovtagning.

Alla som är 13 år eller äldre och har en giltig e-legitimation bokar själva egenprovtagning via e-tjänsterna. För barn under 13 bokar vårdnadshavare tid via e-tjänsterna och barnen provtas på vårdcentral.

Vårdcentralens tider bokas snabbt

De som saknas giltig e-legitimation kan ringa sin vårdcentral för provtagning där. Men tiderna för provtagning på vårdcentralerna blir snabbt uppbokade.

– Vi ser gärna att alla som har e-legitimation använder e-tjänsterna och egenprovtagning. Det är enkelt att boka och man kan välja att provta sig själva hemma eller i bil på en provtagningsstation. Samtidigt frigörs tider på vårdcentralen för dem som inte kan använda e-tjänsterna.

De som bokar provtagning för barn via e-tjänsterna rekommenderas att inte ge upp om de inte finns lediga tider. Nya tider läggs ut dagligen så man kan försöka igen senare. Vårdcentralen eller sjukvårdsrådgivningen 1177 kan inte erbjuda fler tider än de som visas i e-tjänsterna.

Om man haft kontakt med någon som har covid-19

Nu är det också många som får besked om att de varit nära någon som har covid-19 och därför behöver provta sig.

Den som bor med någon covid-19-positiv person under den smittsamma fasen kallas hushållskontakt. Hen ska följa vissa förhållningsregler. Personer som är 16 år eller äldre ska också provta sig på femte dagen efter att den smittade provtog sig.

Den som varit nära någon som har covid-19 men inte bor med personen räknas som närkontakt. Med nära menas närmare än två meter under minst 15 minuter. Närkontakten ska träffa så få personer som möjligt och den som är 16 år eller äldre ska provta sig så fort som möjligt efter besked om att hen kan ha utsatts för smitta.

– Det blir lätt missförstånd om vem som ska provta sig, men barn och unga under 16 år behöver inte provta sig om de inte har symtom.

När är provtagning aktuell?

Hushållskontakt = Person som bott med någon covid-19-positiv person under den smittsamma fasen.
Närkontakt = Person som varit nära en covid-19-positiv person under den smittsamma fasen. Med nära menas närmare än 2 meter under minst 15 minuter.
Smittsamma fasen = Från och med 48 timmar innan den smittade fick första symtom.

Mer information om när, hur och var du ska provta dig finns på sidan "Lämna prov för covid-19" på 1177.se

Mer information om vad du ska tänka på om du är hushållskontakt närkontakt finns på sidan "För dig som bor med eller haft kontakt med någon som har covid-19" på 1177.se.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?