Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nu öppnas nya provtagningsstationer på flera orter

Nu öppnas nya provtagningsstationer på flera orter

På flera orter är det mycket högt tryck på egenprovtagningen för covid-19. För att öka tillgängligheten till provtagningen öppnas inom den närmaste tiden flera nya provtagningsstationer.

De nya provtagningsstationerna öppnas i kommunerna Forshaga, Hammarö, Kil och Sunne.

– Under förra veckan var det drygt 8 000 personer som provtog sig på våra nuvarande stationer. På många orter har man kunnat provta sig dagen efter att man bokat tiden medan man på andra orter kan ha fått vänta 2–3 dagar. Vi vill att alla som fyllt 6 år och har symtom som kan vara tecken på covid-19 provtar sig så fort som möjligt efter första symtom. Fler provtagningsstationer ska göra det lättare att hitta lediga tider, berättar Charlotta Nelsson, chefläkare och samordnare för provtagningen i Värmland.

Nya provtagningsstationer

Här öppnas de nya provtagningsstationerna:

• Kil: Utanför Kil Arena. Öppnas tisdag 20 april.
  • Sunne: Utanför gamla idrottshallen på Skolvägen i Rottneros. Öppnas onsdag 21 april.
  • Forshaga: Utanför Ängevi ishall. Öppnas torsdag 22 april.
  • Hammarö: Utanför Hammarö ishall, Parkvägen 4 i Skoghall. Öppnas fredag 23 april

Under denna vecka utökas också provtagningstiderna på de befintliga provtagningsstationerna i Arvika och Kristinehamn samt provtagningsstationen på Tingvalla isstadion i Karlstad.

Flera möjligheter till provtagning

Egenprovtagning bokas via e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se och erbjuds på flera sätt:

• Till en provtagningsstation kommer man i bil, sitter kvar i bilen, får sitt bokade provtagningskit, provtar sig i bilen och lämnar provet till personal. Man får inte komma gående eller via cykel. För att kunna genomföra provtagningen på ett smittsäkert sätt måste man göra den i sin bil.
  • Den som inte kan ta sig till en provtagningsstation kan be en person utan symtom att hämta bokat provtagningskit på ett apotek. Det är mycket viktigt att den som kommer till apoteket är ett friskt ombud, man får inte hämta ut sitt prov själv, även om man mår bra.
  • För den som inte kan använda provtagningsstation eller uthämtning via apotek finns erbjudandet hemleverans.

För barn i åldern 6–12 år bokar vårdnadshavaren provtagningstid via e-tjänsterna på webbplatsen 1177.se och väljer mellan egenprovtagning och provtagning på vårdcentral.

För inloggning i e-tjänsterna krävs e-legitimation. Den som behöver provta sig för covid-19 och saknar e-legitimation ringer sin vårdcentral för provtagning där.

Mer information om provtagning för covid-19 finns på webbplatsen 1177.se.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?