Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Detta gäller för dig som är under 65 år och fått dos 1 av Astra Zenecas vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten har beslutat att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 endast ska ges till personer som är 65 år eller äldre. Du som är under 65 år och redan fått dos 1 får dos 2 av annat godkänt vaccin. Tid bokas åt dig och meddelas via 1177.se samt brev.

Folkhälsomyndighetens bedömning görs utifrån underlag från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och i samråd med Läkemedelsverket. Mot bakgrund av den mycket sällsynta men allvarliga biverkan som finns rapporterad efter vaccination med Astra Zenecas vaccin mot covid-19, bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet tillsvidare inte kan rekommenderas för personer som är yngre än 65 år.

Från och med det år man fyller 65 år eller äldre kan man fortsatt vaccinera sig med Astras Zenecas vaccin då det inte finns någon dokumenterad förekomst av de aktuella biverkningarna hos vaccinerade personer i denna åldersgrupp.

Vad händer nu?

Du som är under 65 år och har fått dos 1 av Astra Zenecas vaccin kommer få dos 2 med något av de andra godkända vaccinen. På rekommendation av Folkhälsomyndigheten kommer dos 2 bokas cirka 15 veckor efter dos 1.

Ny tid bokas åt dig

Du som vaccinerats på en av Region Värmland vaccinationsmottagningar kommer att få en ny tid utan att du behöver göra något. Den nya tiden meddelas genom 1177.se. Du hittar din nya tid i Inkorgen när du loggar in i e-tjänsterna.

Kallelse med den nya tiden skickas också med post.

Du som vaccinerats av din kommun får information från din kommun om vad som gäller för dig.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?