Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Tillfälligt ätstödteam under sommaren

Tillfälligt ätstödteam under sommaren

Är du legitimerad sjuksköterska och vill få möjlighet att hjälpa unga människor med svåra ätstörningar? Då ska du söka till det tillfälliga ätstödsteam som Region Värmland startar upp under sommaren.

Pernilla Günther och Erika Gauffin, avdelningsschefer på BUP i Karlstad.

Antalet unga människor med svåra ätstörningar ökar och sommaren är en kritisk period för dessa patienter. Många av dem behöver vård för att klara sig genom sommaren. Därför startar Region Värmland nu upp ett tillfälligt ätstödsteam inom barn- och ungdomspsykiatrin i Karlstad, för att ge patienterna och deras familjer den vård och det stöd de behöver.

Tufft men givande

Pernilla Günther som är avdelningschef för neuropsykiatrisk mottagning på BUP berättar att arbetet med dessa patienter kan vara tufft ibland.

– Det kan upplevas mycket frustrerande att se unga människor inte förmå få något så basalt och viktigt som mat och födointag att fungera. Vissa patienter är väldigt sjuka och riskerar helt enkelt att inte överleva utan vård. Det kan vara tufft ibland men ger så otroligt mycket tillbaka när vården gör skillnad och patienten blir bättre.

Stödja föräldrarna

Erika Gauffin som är tillförordnad avdelningschef för intensiva insatser på BUP berättar att teamet kommer väldigt nära patienterna och deras familjer.

– Det här är ett uppdrag där du kommer väldigt nära patienterna och deras familjer. En viktig del av arbetet är att stödja föräldrarna som behöver hjälp att hantera situationen att deras barn inte vill äta. En viktig del av arbetet är att bygga en allians med föräldrarna och hjälpa dem hjälpa sitt barn. Men så klart också att skapa ett förtroende hos patienten.

Grundläggande utbildning

Målet är att sjuksköterskor och undersköterskor/skötare ingår i ett team. Alla får grundläggande utbildning innan verksamheten startar, till exempel vård under LPT, ätstörningskunskap och ångesthantering,

– Vi kommer också prata en hel del om autismbemötande. Inte för att ätstörningar och autism har ett samband utan för att god struktur och tydlighet där patienten vet vad som ska hända under dagen fungerar bra på båda grupperna, berättar Pernilla Günther.

Löser uppgiften tillsammans

Arbetssättet är teambaserat och ingen kommer bli utlämnad eller lämnas ensam med svåra beslut – arbetsgruppen löser problem tillsammans.

– Det finns alltid någon att fråga och du kommer aldrig sättas i situationer där du tvingas ta svåra beslut helt själv. Det finns alltid någon att rådfråga eller ta beslut tillsammans med, säger Erika Gauffin.

Dagverksamhet

Patienterna och deras familjer får vara på mottagningen under dagarna där de får hjälp med praktiska saker som att upprätta en ätträningsplan och få stöd och hjälp vid måltider. Men också utbildning för att lära känna och förstå ätstörningen och ångesthantering för att på så sätt bättre förstå sig själv och sitt tillstånd, så kallad psykoedukation, förklarar Erika Gauffin.

Varför ska jag söka?

– Du får vara med från början och starta upp något nytt som gör skillnad för våra svårast sjuka patienter. Det är ett fantastiskt tillfälle till vidareutbildning och det känns meningsfullt att hjälpa unga människor och deras familjer i en situation där dom inte klarar sig själva.
Du kommer väldigt nära både patienterna, deras familjer och dina kollegor. Det skapar starka band och får jobbet att kännas meningsfullt, säger Pernilla Günther.

Slutenvårdsavdelning i november

Planen är att den tillfälliga ätstödsteamet avvecklas efter sommaren. Men i november planeras en slutenvårdsavdelning starta upp, vilket kan vara ett naturligt steg vidare för den som trivs med arbetet.

– Slutenvårdsavdelningen kommer till stor del vara för patienter med just den här typen av problematik och det är klart att personalen i det tillfälliga ätstödsteamet har goda möjligheter att söka sig vidare dit. Det är också ett ypperligt tillfälle att få inblick i den barnpsykiatriska vården som är en spännande verksamhet med stora utmaningar, avslutar Pernilla Günther.

Är du intresserad?

Sidan uppdaterad