Region Värmland logga

Alla som kommer in i Sverige från utomnordiskt land ska provta sig

Antalet fall med covid-19 hos personer som reser in i Sverige har ökat de senaste veckorna – även i Värmland. Nu skärper Folkhälsomyndigheten rekommendationen om testning för covid-19 efter utlandsvistelse.

I vissa delar av världen ökar just nu smittspridningen av covid-19, bland annat på grund av slopade restriktioner och den mer smittsamma deltavarianten. Många passar på att resa utomlands när restriktionerna lättar och riskerar att ta med covid-19 hem till Sverige.

– Vi har redan sett flera fall i Värmland där personer varit utomlands och sedan testat positivt för covid-19 när de kommit hem, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Provtagning snarast efter inresa

De rekommendationer som gäller från och med igår, 12 juli, är att alla ska provtas för covid-19 vid inresa till Sverige. Det gäller även svenska medborgare. Efter inresa från nordiskt land behövs inte provtagning men den som kommer till Sverige från något annat land ska ta ett PCR-prov vid ankomst, även om personen inte har symtom på covid-19.

För personer som anlänt från de allra flesta länder utanför EU och EES gäller dessutom att de ska stanna hemma i sju dagar och ta ett nytt prov dag 5 efter ankomst till Sverige. De ska också stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar.

Alla har ett ansvar

– Alla som reser utomlands har ett stort ansvar att ta reda på vilka regler som gäller i landet man reser till. Men det finns också ett ansvar att undersöka vad som gäller i Sverige när man kommer hem. Det är viktigt att läsa all information noga eftersom rekommendationerna är olika beroende på vilket land man anländer ifrån och om man är svensk eller utländsk medborgare Det finns också undantag från rekommendationerna, till exempel för personer som är vaccinerade eller haft covid-19 de senaste sex månaderna. Var och en behöver ta reda på vad som gäller för en själv.

Ingemar Hallén betonar att det är mycket viktigt att fortsätta följa alla rekommendationer och restriktioner under pandemin.

– Pandemin är inte slut än och vi behöver alla göra allt vi kan för att minska risken att smitta sprids vidare.

Mer information om covid-19 och resor finns på webbplatsen 1177.se.

Sidan uppdaterad