Region Värmland logga

Naturen är min bästa kompis

Naturskola, cykelträning och barnvagnspromenader. Det är något av det som Noorihe Halimi arbetar med i några av Karlstads bostadsområden. Hon inspirerar till vistelse i naturen och lär ut om allemansrätten.

Noorihe Halimi leder grupper i verksamheten Tillsammans i Karlstad, som drivs av Folkbildarna i Värmland. Genom olika aktiviteter ska människor i områdena får bättre hälsa, trygghet, utbildning och sysselsättning. Det ska också förebygga utanförskap.

– Jag är en naturmänniska, säger Noorihe och berättar om de olika grupperna som ger henne möjlighet att visa andra vägen till naturen.

Det är mest utrikesfödda personer i grupperna och allra mest kvinnor. Men det finns också grupper som är till för bara män eller för hela familjer. Och i vissa aktiviteter är även personer med svensk bakgrund med.

Vill gärna vara ute

Noorihe berättar att de flesta som hon möter är vana från sina hemländer att vara ute mycket. Det vill de gärna vara även här i Sverige.

– Många älskar att vara i skogen, grilla och plocka svamp. De vill gärna odla och flera har kolonilotter. Men det är inte så många som använder vandringsleder, för de kan ligga långt bort från bostaden.

De områden där Tillsammans i Karlstad finns är Gruvlyckan, Våxnäs, Kronoparken och Rud. Där finns naturområden som används flitigt av grupperna. Noorihe brukar berätta om allemansrätten så att alla vet vad man får och inte får göra. Och hon lär ut att det är viktigt att inte slänga skräp i naturen. Via projektet Tillsammans i Karlstad anordnade hon spräpplockning på fyra platser i Karlstad på Håll Sverige Rent-dagen.

– Genom att plocka skräp lär man sig också att inte slänga skräp på fel plats.

Blir glad i naturen

Noorihe är ute mycket, även utanför arbetet. Hon bor i Klara och cyklar till jobbet.

– Jag tycker om att röra på mig och cyklar gärna, speciellt när det finns så bra cykelvägar i Karlstad.

Hon går också mycket och är ofta i naturen – även utanför arbetstid. Favoritplatsen är Skutberget väster om Karlstad. För dem som inte kan ta sig till områden utanför stan rekommenderar hon Mariebergsskogen, där många utrikesfödda brukar vistas tillsammans med familj och vänner.

– Jag njuter var jag än är i naturen. Jag blir avslappnad, glad och lycklig. Naturen är min bästa kompis.

Sidan uppdaterad