Region Värmland logga

Påfyllnadsdos för alla som är 80 år och äldre

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer med ökad risk för svår covid-19 ska erbjudas en påfyllnadsdos vaccin mot sjukdomen. Region Värmland arbetar nu med hur den fortsatta vaccineringen ska gå till.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten är att skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 fortfarande är gott i alla vaccinerade grupper. Data från både nationella och internationella studier pekar dock på att effekten av de vaccinationer som gjordes tidigast i vaccinationsprogrammet börjar avta. Detta gäller främst personer som är 80 år och äldre.

– Man har också noterat fler fall av genombrottsinfektioner, alltså att man blir sjuk även som vaccinerad. Därför har man fattat beslut om en tredje dos för alla över 80 år, säger Anders Nordmark, vaccinsamordnare.

Detta ska ske i denna, av Folkhälsomyndigheten beslutade prioriteringsordningen:

• Boende på särskilt boende (SÄBO)
  • Personer med hemtjänst beslutad av kommun samt personer med hemsjukvård.
  • Alla som är 80 år och äldre.

Rekommendationen är att erbjuda en dos av ett mRNA-vaccin, om det gått minst sex månader sedan förra vaccinationstillfället.

– Vi har förstås haft detta i bakhuvudet sedan länge och nu arbetar vi för fullt med planeringen för hur det fortsatta arbetet ska gå till, säger Anders Nordmark.

Det går med andra ord inte att boka några tider för påfyllnadsdosen ännu.

– Så långt har vi inte kommit ännu, men vi kommer att återkomma med mer information hur den som är 80 år och äldre ska göra för att få sin tredje dos.

Sidan uppdaterad