Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nya provtagningsrekommendationer från och med 1 november

Nya provtagningsrekommendationer från och med 1 november

Från och med måndag den 1 november gäller nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för vem som behöver provta sig mot covid-19.

Från och med 1 november behöver vaccinerade vuxna och barn från förskoleklass inte provta sig vid symtom på covid-19. Däremot ska man vara hemma vid symtom.

Läs mer om hur länge man ska vara hemma på folkhalsomyndigheten.se.

Då ska du provta dig

Flera undantag finns. Om du tillhör någon av följande kategorier ska du fortsatt provta dig vid symtom på covid-19:

• Alla från förskoleklass och äldre som inte är vaccinerade.
  • Personer med kraftig immunnedsättning, oavsett om de är vaccinerade eller ej.
  • Patientnära vårdpersonal i hälso-och sjukvård samt kommunal vård och omsorg oavsett om de är vaccinerade eller ej.
  • Personer boende på säbo, med hemtjänst eller hemsjukvård, oavsett om de är vaccinerade eller ej.
  • Personer som behöver vård (både öppen- och slutenvård), oavsett om de är vaccinerade eller ej.
  • Personer som rest utanför Norden oavsett om de är vaccinerade eller ej.
  • Personer som ingår i en smittspårning.

För personer som haft covid-19 de senaste 6 månaderna behöver inte provta sig i normalfallet. Provtagning kan vara aktuell efter individuell bedömning av behandlande läkare.

Stanna hemma vid symtom

– Man ska också komma ihåg att man i fortsättningen bör stanna hemma om man har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, till exempel halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla. Detta gäller även om man är vaccinerad och inte ska ta prov för covid-19. Ta det säkra före det osäkra, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?