Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nu kan du som är 75 år eller äldre boka tid för vaccination

Nu kan du som är 75 år eller äldre boka tid för vaccination

Nu kan du som är 75 år och född 1946 eller tidigare boka tid för vaccination mot säsongsinfluensa och en påfyllnadsdos mot covid-19. Vaccinet mot säsongsinfluensa bör tas innan mitten av december. Den som kan planera in så att den kan ta båda vaccinen vid samma tillfälle uppmanas att göra det.

– Planera gärna så att du kan ta båda vaccinen vid samma tillfälle när du bokar din tid för vaccination. Du får då en spruta i varje arm och behöver bara resa till oss för vaccination vid ett tillfälle. Att många kan komma till oss vid ett tillfälle i stället för två förenklar både för individen och för oss som vaccinerar, säger områdeschef Madelene Johanzon.

Vaccinet mot säsongsinfluensa bör tas innan mitten av december. Den som kan planera in så att den kan ta båda vaccinen vid samma tillfälle uppmanas att göra det. Den som fick sin andra dos vaccin mot covid-19 för mindre än sex månader sedan kommer erbjudas fler möjligheter att få en påfyllnadsdos längre fram. De uppmanas därför att enbart boka en tid för säsongsvaccination nu.

Tid bokas på vaccinationsmottagningarna

Vaccinationen genomförs på länets vaccinationsmottagningar och alla dessa mottagningar erbjuder tidsbokning. Tid bokas i första hand digitalt. Den som behöver ringa tidsbokningen kan göra det och vissa behöver ringa för medicinska rådgivning. Den som inte har möjlighet att boka en tid för vaccination kan komma på drop-in mottagningar på vissa mottagningar under begränsade tider.

Ett brev med information om hur vaccinationen bokas och vad som är viktigt att tänka på inför vaccinationen förväntas nå alla som är 75–79 år och folkbokförd i Värmland i mitten av denna vecka.

Vaccination mot säsongsinfluensa

Det är främst de som är äldre eller har en sjukdom som riskerar att bli svårt sjuk av influensa eller dess följdsjukdomar. Därför rekommenderas de att vaccinera sig mot säsongsinfluensa, och det är extra viktigt i år. Det naturliga skyddet är sämre än vanligt i år eftersom det inte fanns någon influensa alls förra året.

Påfyllnadsdos mot covid-19

För att förbättra skyddet mot covid-19 erbjuds också den som är 65 år eller äldre och är vaccinerad med två doser mot covid-19 en påfyllnadsdos, en tredje dos. Det ska ha gått minst sex månader sedan den andra dosen vaccin mot covid-19.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?