Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Vanliga läkemedel kan användas för drogmissbruk

David Kroon är ofta anlitad som föreläsare och använder gärna musiken för att berätta om missbruk och utanförskap.

Vanliga läkemedel kan användas för drogmissbruk

David Kroon är före detta drogmissbrukare men använder i dag musiken för att försöka nå dem som är i samma situation som han en gång var. Han vet hur lätt det är att få tag på droger – och att man kan hitta dem i hemmet.

När David Kroon berättar om sitt liv börjar han med att säga att han kommer från goda förhållanden i en vanlig familj. Ändå kom han redan i skolåldern in i ett missbruk. Det var i tolvårsåldern som han rökte på för första gången.

– Jag hade ångestproblematik, låg koncentrationsförmåga och kom efter i skolan. Det var mycket fokus på prestation och jag fick försämrad självkänsla.

Hans mamma sa att hon älskade honom. Ändå kände han skuld och skam och tog på sig hennes besvikelse över att han inte räckte till. Han beskriver själv hur han tröttnade på att försöka passa in i en mall och sökte sig till ny flock, med likasinnade människor där han passade in bättre.

Köpte läkemedel på gatan och Internet

Läkemedel kom in i bilden när David var arton år. Med hjälp av ångestlösande tabletter med bensodiazepiner självmedicinerade han mot sina panikattacker. Han köpte tabletterna på gatan och över Internet.

– Vi gick ihop ett helt gäng och beställde på nätet. Visst fanns det risk att det beslagtogs men den risken tog vi.

Han slutade tvärt med bensodiazepiner när en av hans bästa vänner dog efter att ha blandat såna tabletter med opiater. Ett halvår senare hade han suicidtankar och blev tvångsinlagd på psykiatrisk avdelning.

– Jag låg i en väns soffa i 3 veckor i en djup depression. Han tog hand om mig tills han ringde min pappa som då körde mig till psyk. Jag behövde mer och mer benso för att undvika mina panikattacker, må bra fanns inte på kartan ens.

Borde varit död

Han fortsatte missbruket, bytte läkemedel med andra och köpte det han tyckte att han behövde.

– Jag har tagit så mycket droger att jag borde varit död. Jag har varit medvetslös och däckat utomhus på vintern. Jag har flera vänner som inte längre lever, på grund av droger. Livet gick ut på att dämpa ångesten genom att ta mer tabletter och dricka alkohol till det. När jag blev tvångsinlagd sa jag att jag står inte ut – jag vill leva men jag vet inte hur.

En dag vaknade han i en poliscell misstänkt för misshandel.

– Det var hemskt att vakna upp så. Missbruket var ett självskadebeteende eftersom jag inte kände mig värdig att få kärlek eller vara drogfri. Men när det gick ut över andra kände jag inte igen mig själv.

Hittade nya sätt att få dopamin

Uppvaknandet skrämde David så pass mycket att han sökte hjälp. Han fick behandling via Karlstad kommuns behandlingsprogram Kompassen och var sedan på ett behandlingshem i sju månader. Där hittade han andra sätt än droger för att få dopamin – träning, musik och bra kost.

David försöker nu med musikens hjälp att nå ut till människor som är i liknande situationer som han själv var en gång. Själv har han erfarenhet av att få stora mängder tabletter utskrivna från sjukvården, utan plan för uttrappning. Även om rutinerna för att lämna ut recept på beroendeframkallande läkemedel ser annorlunda ut idag kan personer komma åt medlen på olika sätt. Unga och vuxna missbrukar fortfarande läkemedel som de köper på gatan eller via en växande drogmarknad på Internet.

– Senaste kompisen som dog gjorde det efter att ha beställt bensodiazepiner, men det var även fentanyl i tabletterna. Man vet inte vad man får när man beställer på nätet.

Läkemedel i hemmen

David minns att vissa vänner från missbrukstiden stal tabletter i medicinskåpen hemma. Den risken finns fortfarande.

– En ung person kan hitta tabletter i hemmet, bli nyfiken, testa och få smak på mer. De vuxna kanske inte tänker på risken att någon använder sömnmedel eller smärtlindrande tabletter för att få ett rus. Många unga vet mer än vuxna om vad som är attraktivt på drogmarknaden. Det är jättebra om man kan minska risken att nån stjäl läkemedel i hemmet. Det kan man göra genom att inte ha mycket tabletter hemma, att förvara dem säkert och att inte ha kvar gamla och överblivna läkemedel.

Om nån ändå hamnar i missbruk – sök hjälp. David Kroon är ett av flera exempel på att det går att komma ur ett missbruk och må bra.

Rädda liv och miljö

Läkemedel som tas på fel sätt kan orsaka förgiftning hos både barn och vuxna. Läkemedel som slängs på fel plats eller spolas ner i avloppet kan skada djur och natur.

Därför behöver vi minska tillgången till läkemedel i hemmet och se till att läkemedelsrester inte kommer ut i naturen. Det kan vi göra genom att lämna gamla och överblivna läkemedel till apotek.

Läs mer på regionvarmland.se/raddalivochmiljo.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?