Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Region Värmland samlar sin vaccinationskapacitet

Region Värmland samlar sin vaccinationskapacitet

Vaccineringen mot covid-19 och säsongsinfluensan pågår för fullt runt om i länet och trycket på både tidsbokning och på personalen som vaccinerar är högt. För att klara uppdraget kraftsamlar och samordnar nu Region Värmland sina resurser vid de större vaccinationsmottagningarna. Tills vidare erbjuds därför inga fler tider i Grums, Kil och Forshaga.

En framgångsfaktor i det tidigare arbetet med vaccineringen under pandemin var att vaccinationsinsatserna samordnades vid större vaccinationsmottagningar. Personalen kunde då vaccinera väldigt många på kort tid. Efter sommaren avslutades den breda vaccinationsinsatsen, färre vaccinatörer arbetade kvar och fler resurser lades på att nå ut bredare, bland annat genom att erbjuda vaccin på fler platser i länet. Nu är läget ett annat.

­– Nu ska många på väldigt kort tid vaccineras med både en påfyllnadsdos mot covid-19 och mot säsongsinfluensa, säger Madelene Johanzon.

– Det är en komplex vaccinationsinsats att hantera som kräver mycket olika resurser. Vi har ingen brist på vaccin men just nu har vi inte tillräckligt många som kan vaccinera. Många av dem som vaccinerar är pensionärer och arbetar inte heltid. Arbetet de gör, och har gjort, är en fantastisk insats för vaccinationstäckningen i länet, men nu behöver vi bli fler.

Personalen är den viktigaste resursen

Nu anställer Region Värmland därför fler vaccinatörer. Som ett led i det arbetet samordnas också resurserna vid de större vaccinationsmottagningarna i Karlstad för att möjliggöra att fler kan vaccineras under kort tid. Det innebär tills vidare att inga fler tider erbjuds i Grums, Kil och Forshaga.

– Vårt uppdrag är nu större och vi måste rekrytera fler vaccinatörer på kort tid, säger Madelene Johanzon

För att klara av den här insatsen måste vi centralisera resurserna till våra större mottagningar. Vi förstår och beklagar att det kan orsaka besvär men det är en nödvändig åtgärd för att vi ska klara av uppdraget.

Uppmaning att fortsatt boka digitalt

Uppmaningen till värmlänningen är fortsatt att boka sina vaccinationstider digitalt.

Tidsbokning via telefon är öppen för de som måste ringa, och för de som inte kan ringa har det vid begränsade tillfällen erbjudits drop-in-tider på vissa mottagningar.

Den planerade drop-in-vaccinationen i Säffle den 23 november ställs också in. Det finns inte kapacitet att ta emot många personer samtidigt på ett säkert sätt i nuvarande lokaler. De som vill vaccineras i Säffle framöver uppmanas att boka en tid.

Vaccination mot covid-19 i Värmland

  • Över 90 procent av alla som är 16 år eller äldre är vaccinerade med minst en dos vaccin mot covid-19.
  • Under hösten vaccineras barn i åldern 12–15 år på 59 skolor runt om i länet.
  • Samtidigt vaccineras alla som är 65 år eller äldre med en påfyllnadsdos vid samma tillfälle som de vaccineras mot säsongsinfluensan. Just nu kan du som är 70 år eller äldre boka tid.
  • I mitten på november hade 450 000 doser vaccin getts i Värmland, och fler kommer att ges!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?