Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Smittskydd Värmland: ”Vaccinet är din bästa skyddsutrustning.”

Smittskydd Värmland: ”Vaccinet är din bästa skyddsutrustning.”

Kunskapen om vaccinet mot covid-19 har utvecklats över tid. På myndigheternas webbplatser finns aktuell information. Läs på om vad som gäller om du är en av de som ännu inte vaccinerat dig.

Drygt 9 av 10 värmlänningar som hittills fått erbjudande om vaccination har vaccinerat sig mot covid-19, men det finns fortfarande omkring 23 000 personer som av olika anledningar valt att avstå vaccinet i Värmland. När smittspridningen nu ökar är det främst ovaccinerade personer som riskerar att bli allvarligt sjuka och som kan komma att behöva sjukhusvård.

– Vi vet att det bland de här personerna finns de som har goda skäl till att inte vaccinera sig, men vi tror också att det finns de som har fattat sitt beslut om att inte vaccinera sig på information som inte alltid stämmer, säger Anna Wimmerstedt, smittskyddsläkare på Smittskydd Värmland. När man som individ fattar beslut om att vaccinera sig eller inte är det viktigt att man gör det utifrån korrekt information och inte från en känsla.

Viktigt att skydda de äldsta och sköraste

Under hela pandemin har det varit viktigt att skydda de äldsta och mest sköra individerna från att smittas av viruset. Därför är det extra viktigt att personer som jobbar inom kommunal vård och omsorg och inom regional hälso- och sjukvård följer rekommendationerna, använder skyddsutrustning där det behövs och att man vaccinerar sig.

– Vi vet inte om det bland de här 23 000 personerna finns individer som jobbar inom vård och omsorg eller inom hälso- och sjukvården, men vi tror att det kan göra det. Personalen ska även fortsättningsvis använda skyddsutrustning enligt rekommendationerna från oss på Smittskydd, men det bästa sättet att skydda sig mot att bli smittad är att vaccinera sig. Vaccinet är din absolut bästa skyddsutrustning, säger Anna Wimmerstedt.

Bättre kunskap om vaccinet

Kunskapen om vaccinet har utvecklats över tid och myndigheterna har löpande anpassat rekommendationerna och råden. Det kan därför vara en utmaning att hålla sig informerad om vad som gäller i nuläget. Både på Folkhälsomyndighetens webbplats och på webbplatsen 1177.se finns aktuell och uppdaterad information om vaccinet och om vaccinationen. I början av vaccinationsinsatsen kom information om att till exempel personer med vissa allergier eller som var gravida skulle avstå vaccin. Det här har ändrats över tid och idag rekommenderas de allra flesta att vaccinera sig.

– Min uppmaning till dig som ännu inte tagit vaccinet mot covid-19 är att läsa på om vad som gäller i nuläget. Läs myndigheternas information och basera ditt beslut på den, säger Anna Wimmerstedt.

Fakta om vaccination

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har samlat fakta på sin webbplats om vaccinationen mot covid-19 för dig som är tveksam inför vaccinationen och som vill veta mer innan du fattar ditt beslut.

Folkhälsomyndigheten har också sammanställt svar på de vanligaste frågorna om vaccinationen. Kanske hittar du svaret på dina funderingar där?

Webbplatsen 1177.se

På webbplatsen 1177.se finns också information om vaccinet och om vaccinationen mot covid-19.

För att boka tid för vaccination kan du använda tjänsterna på webbplatsen 1177.se eller ringa tidsbokningen. På webbplatsen 1177.se kan du läsa mer om hur du bokar tid och var du kan vaccinera dig.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?