Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Tacksamma på vaccinationsmottagningen
Christina ger Per hans påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

Per Johansson får sin påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

Tacksamma på vaccinationsmottagningen

Tvåhundrafyrtioen. Så många vaccindoser mot covid-19 gavs på vaccinationsmottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad i torsdags. På förmiddagen vaccinerades en grupp för att kunna få en ”utökad observation” och under eftermiddagen följde samvaccinering med både påfyllnadsdos och säsongsvaccin.

Nu erbjuds alla som är 70 år eller äldre vaccin mot säsongsinfluensa och samtidigt en påfyllnadsdos mot covid-19. På centralsjukhuset i Karlstad i torsdags låg fokus på att vaccinera den grupp som tidigare behövt vård på sjukhus, alternativt reagerat med allergi, på tidigare covid-19-vaccination.

- Vi bokar in den gruppen på en särskild tid för en så kallad utökad observation, berättar enhetschef Carina Björk. Det innebär att de får sitta kvar under observation av sjuksköterskor under en längre tid efter de tagit sprutan. Den här gruppen fick heller inget säsonginfluensavaccin eftersom de ska vänta sju dagar efter påfyllnadsosen för att vara säkra på att inga särskilda reaktioner uppstår.

Enhetschef Carina Björk har koll på de som vilar efter att ha fått sin påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

Enhetschef Carina Björk har koll på de som vilar efter att ha fått sin påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19.

Nöjd 86-åring

Kari-Ann Aspgren, 86 år, har suttit i 20 av de 30 minuter hon ska vila i kontrollrummet efter sin påfyllnasdos mot covid-19. Hon är nöjd, glad och tacksam över hur vaccineringen fungerat.

- Jag reagerade väldigt på den första sprutan, fick tryck över ögonen, en väldigt konstig känsla i benen, darrningar i kroppen och illamående, berättar hon. Illamåendet höll i sig ett par dagar men resten av biverkningarna försvann ganska snabbt.

Av dagens spruta känner hon än så länge ingenting av alls. Och hon är heller inte så intresserad av att ta influensavaccin, som hon har möjlighet att ta lite längre fram.

- Jag har aldrig tagit ett influensavaccin i hela mitt liv, men jag kanske borde, säger hon och skrattar.

Kari-Ann bokade tid för sin påfyllnadsdos genom att ringa numret som stod i brevet hon fick hemskickat. Första dagen kom hon inte fram, men när hon provade igen dag två fungerade det.

- Jag är så nöjd och blir så ledsen att höra att en del klagar över situationen. Så länge som vi får vårt vaccin har vi väl tid att vänta lite om det skulle behövas, säger hon.

Ett äventyr som slutade lyckligt

Näst på tur är i kön att få sin påfyllnadsdos mot covid-19 är Per Johansson, 73 år. Eftersom han har en allergi kunde han inte fylla i sin digitala hälsodeklaration, utan ringde tidsbokningen. Han beskriver det som ”ett äventyr” som ändå slutade lyckligt.

- Första dagen ringde jag sju gånger, sen var jag tvungen att göra annat. Men andra dagen gav jag mig inte, jag ringde 15 gånger, och jag kom fram till slut, säger han och skrattar.

Och av dagens spruta kände han ingenting.

Sjuksköterska Ulrika Larsson blandar vaccin.

Sjuksköterska Ulrika Larsson blandar vaccin.

Åldersspann från 14 till 80 år

Sjuksköterska Christina Pettersson gav Per sin dos och är en av de som jobbar vid dagens vaccinering. Hon är, liksom de flesta som vaccinerar på CSK idag, pensionär och hoppar in extra.

- Jag tycker om det, det är trevligt, och ett annat slags arbete, säger hon. Eftersom vi har en utökad observationstid efter vaccinationerna idag, är det ett brett åldersspann bland de som kommer. Idag har jag exempelvis redan vaccinerat en som var 14 år och en som var 80 år!

God stämning i leden trots en del väntetid

Elis Paulsson och Christine Mattson är vaccinationsvärdar vilket innebäratt de tar emot de som kommer för vaccination, guidar och svarar på frågor. Christine har varit vaccinvärd sedan i mars i år och jobbat både på Karlstad CCC, på Karolinen och nu vid sjukhuset i Karlstad.

- Generellt fungerar det bra, säger hon. Under drop-in-tiderna vid Karolinen var det lite trångt och ibland svårt att hålla avstånd. En del som bokat tid kommer också för tidigt, vilket skapar lite oreda. Men generellt är det god stämning och ett bra flyt. Jag brukar prata och skoja lite med de som väntar i kön, det lättar upp stämningen!

Hyllar personalen – det bygger på lojala och flexibla medarbetare

Carina Björk är enhetschef och ansvarig för personalen och för flödet vid vaccinationsmottagningen på centralsjukhuset i Karlstad. Hon tycker att arbetet flyter på bra och hyllar sin lojala personal.

- Utan dem hade detta aldrig gått, säger hon. Alla sköterskor här idag är pensionärer men kommer in och jobbar ändå - allt bygger på att de vill jobba. De är otroligt flexibla och ställer upp på att vaccinera i olika lokaler, i olika städer och på olika tider: ena dagen på en vaccinationsmottagning i Karlstad, andra dagen på en skola i Forshaga och en tredje dag på en plats i exempelvis Grums eller Kil.

- Om vi har möjlighet försöker vi också lösa de problem som kan uppstå, exempelvis då vissa kommer för tidigt till sin bokade tid eller kommer hit utan en tid bokad.

Vaccination mot covid-19 i Värmland

  • Över 90 procent av alla som är 16 år eller äldre är vaccinerade med minst en dos vaccin mot covid-19.
  • Under hösten vaccineras barn i åldern 12–15 år på 59 skolor runt om i länet.
  • Samtidigt vaccineras alla som är 65 år eller äldre med en påfyllnadsdos vid samma tillfälle som de vaccineras mot säsongsinfluensan. Just nu kan du som är 70 år eller äldre boka tid.
  • I mitten på november hade 450 000 doser vaccin getts i Värmland, och fler kommer att ges!

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?