Region Värmland / Nyhetsarkiv / Teamwork och samvaccination i Skoghall
Stig får vaccinspruta i höger och vänster arm.

Stig får två stick i armarna. Ett ger vaccin mot säsongsinfluensa, och det andra är en påfyllnadsdos av covid-19.

Teamwork och samvaccination i Skoghall

– Är du beredd Stig? Ett, två, tre! Den här veckan får cirka 500 personer sin påfyllnadsdos av covid-19 och samtidigt sitt vaccin mot säsongsinfluensan på Skoghalls vårdcentral. Sjuksköterskorna Inga-Lill och Jill räknar ner och ger sedan synkroniserat en dos vaccin i varje arm, teamwork!

Stig Svensson är 79 år och bor i Skoghall. Han är en av de som i dag får sin påfyllnadsdos av covid 19 samtidigt som han får vaccin mot säsongsinfluensan. Dagen till ära, och enligt rekommendation, har han t-shirt på sig, trots att termometern visar minus 14 grader utanför rutan.

Stig väntar på att få sitt vaccin mot säsongsinfluensan och sin påfyllnadsdos.

Stig Svensson från Skoghall väntar på ska få sitt vaccin mot säsongsinfluensan och sin påfyllnadsdos mot covid-19.

Ett, två tre – stick!

I dag är det distriktssköterska Inga-Lill Gunnarsson och sjuksköterska Jill Carnelid som styr vaccinationen. Inga-Lill räknar ner och sedan ger hon och Jill synkroniserat Stig hans två sprutor - influensavaccinet i vänster arm och påfyllnadsdosen av covid-19 i höger arm.

– Du var lite sen i ditt stick Inga-Lill, säger Stig skämtsamt, när han efteråt blir omplåstrad och får sätta sig ner och vila.

Jill och Inga-Lill ger synkroniserat vaccin i Stigs båda armar.

Säsongsinfluensavaccin i höger arm. Påfyllnadsdos mot covid-19 i vänster. – På det tredje sticker vi!

"Skönt att det är gjort"

Stig har goda erfarenheter både av vaccineringen och av att boka sin tid via webbplatsen 1177.se.

– Jag har inte reagerat alls på vaccinet innan och de här känns heller ingenting än så länge, säger han. Både vaccinationen och bokningen har fungerat bra för mig. Jag och min fru tycker det pratas bedrövligt mycket illa om vaccinationen så vi försöker stänga öronen och bara lyssna på det som verkligen är viktigt.

Anne-Marie Ahlborg, 78 år, ville inte vara med på bild men fick också sina två doser idag.

– Det känns så skönt att det är gjort, allt har fungerat bra för mig!

110 x 2 vaccinationer per dag

I dag är det alltså Inga-Lill och Jill som styr vaccinationen, båda är pensionärer som hoppar in extra för att vaccinera. Drygt 110 vaccinationer är inplanerade under dagen - 50 på förmiddagen och 50 på förmiddagen.

Fikapaus för Jill och Inga-Lill

Jill (till vänster) och Inga-Lill (till höger) tar en välbehövlig kaffepaus i vaccinerandet.

Glada miner i kön

– Vaccinationerna har gått jättebra hittills och det är för det allra mesta glada miner, även om några har kommenterat att det varit svårt att komma fram på tidsbokningen, säger Inga-Lill. Många bokar också två tider - en för influensavaccin och en för påfyllnadsdos av covid 19 - det behöver de inte göra, vi tar båda samtidigt.

Och både Inga-Lill och Jill är erfarna vaccinatörer.

– Vi har vaccinerat på många olika ställen, berättar Jill, i Karolinen, i hemsjukvården, på Löfbergs arena och nu här i Skoghall. Olika platser har sina för- och nackdelar.

Inte slängt en enda dos

Varje ampull med covid-19-vaccin räcker till sju sprutor och vaccinet måste användas senast sex timmar efter att det öppnats. På Skoghalls vårdcentral ges Pfizer-vaccinet.

– Under pandemin har vi har vaccinerat tusentals, och jag har än så länge inte slängt en enda dos, säger Inga-Lill. Om jag ser i slutet av dagen att det är vaccin över ringer vi in de som står i kö. På så sätt slipper vi slänga vaccin och frigör också mer tid för de som ännu inte bokat. Jag har jobbat som sköterska i 30 år och känner de flesta, så jag vet vem jag kan ringa, skrattar hon.

Vaccinationsvärd tar emot besökare.

Vaccinationsvärd Louise Bailey tar emot drygt 100 personer om dagen vid Skoghalls vårdcentral.

Stämningen är lugn bland de som väntar på att få sina sprutor och bland de som redan fått dem.

– Vi försöker vara positiva och peppa de som kommer hit och tar sitt vaccin, säger Jill, de gör en bra insats och det ska de få veta. Ibland övertalar vi vissa som bara bokat påfyllnadsdos att också ta vaccin för säsongsinfluensa när de ändå är här.

Makarna Anders och Marianne väntar på att få bli vaccinerade.

Makarna Anders och Marianne Borg väntar på sina vaccin. – Det känns bra att få det gjort, vi har hittills inte fått några biverkningar, förutom några blåmärken.

Tidplan för påfyllnadsdos mot covid-19

50 år eller äldre kan boka tid från och med vecka 49, 2021.

18-49 år preliminär start för bokning vecka 4, 2022.

När kan jag ta min påfyllnadsdos?

65 år eller äldre. Tidigast fem månader efter dos 2.

64 år eller yngre. Tidigast 6 månader efter dos 2.

Det finns tre sätt att ta reda på när du fick din andra dos vaccin

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?