Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / 3 av 4 mellan 12 och 15 år är nu vaccinerade mot covid-19

3 av 4 mellan 12 och 15 år är nu vaccinerade mot covid-19

Vaccinationen mot covid-19, som vänder sig mot värmländska skolungdomar, pågår som planerat. Emilia Saxemyr är en av över 9 200 som fått vaccin.
– Det kändes väldigt skönt att få vaccinationen, det ger en trygghet, säger hon.

Tidigare i höstas inleddes vaccinationen mot covid-19 för barn 12–15 år i Värmland.
Organiserade i team åker medarbetare från Region Värmland till grundskolor i bland annat Karlstad där vaccinationen görs under skoltid.

– Det har gått väldigt bra hittills. Skolorna hjälper oss med det praktiska och eleverna brukar vara väldigt förberedda och införstådda med vad vi gör och varför de vaccineras, säger Cia Karlsson, pensionerad barnsjuksköterska och teamledare för ett av flera skolvaccinationsteam. Hon fortsätter:

– I snitt vaccinerar vi kanske runt 100 elever per dag, det är lite planering för att få det att passa deras scheman, eleverna kommer klassvis. Alla får ta den tid de behöver, men oftast går det väldigt smidigt och eleverna är glada över att vi är där.

Just denna dag på Rudsskolan är det dags för Emilia Saxemyr, 15, och hennes skolkompisar i årskurs 9 att få första vaccindosen. Emilia och vännen Julia Berglund tycker båda att vaccinationen mot covid-19 är positiv.

– Det är jättebra att man får sprutan på skolan, då slipper man boka och ta sig någon annanstans, det är enkelt och lätt, säger de.
Båda har vänner och bekanta som haft covid-19, och oron för sjukdomen finns där, säger de.

– Ja, man vet att man kan bli sjuk, så man försöker undvika det. Att få vaccinet gör de enklare att kunna gå på konserter och hockeymatcher och annat som kräver vaccinationspass.

En bra vaccinationsupplevelse

Sjuksköterskan Susanna Lindeby har varit med som vaccinatör sedan den stora vaccinationsinsatsen startade. Precis som tidigare då hon vaccinerade värmlänningar på vaccinationsmottagningen på Löfbergs Arena är det positiva mötet med de som ska vaccineras en stor arbetsglädje.

– Nu, med skolungdomar, är det väldigt roligt att kunna ge dem en bra vaccinationsupplevelse. Många är lite oroliga inför sticket, men efteråt säger de ”vad snabbt det gick” eller ”det kändes inte ens”. Så att kunna bidra till att de känner trygghet inför kommande doser och andra vaccinationer känns bra.

– Det är också roligt att jobba i en så här bra organisation. Vi har lärt oss att arbeta i team och vi har tagit emot människor samtidigt som vi gjort förändringar och förbättringar. I dag har vi ett väldigt inarbetat och effektivt arbetssätt där vi löser problem pragmatiskt och med hjälp av varandra.

Vaccinationsteam på Rudsskolan i Karlstad.

Fakta

• Region Värmland ansvarar för vaccineringen och skolan har haft värdskapet i arbetet. Totalt har vaccination erbjudits på 59 skolor i länet.
  • Till och med december har cirka 75 procent av alla12–15 år vaccinerats med en första dos mot covid-19. Det är just nu näst högst vaccinationstäckning i landet.
  • Vaccination kommer fortsätta att erbjudas efter årsskiftet på vissa skolor. De som ännu inte vaccinerats kan boka tid på länets vaccinationsmottagningar.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?