Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nytt sätt att registrera ditt prov efter egenprovtagning

Nytt sätt att registrera ditt prov efter egenprovtagning

När du bokar tid för egenprovtagning via en provtagningsstation, apotek eller hemleverans kommer du från och med onsdag 19 januari att få ett provtagningskit där du registrerar ditt prov själv innan du lämnar in det igen.

– Förhoppningen är att vi på sikt kan öka kapaciteten och erbjuda ännu fler tider för egenprovtagning genom denna förändring, berättar Charlotta Nelsson, chefläkare och samordnare för provtagningen i Värmland.

Egenregistrerad provtagning används redan i vissa fall, bland annat där man själv kan hämta sitt provtagningskit via lådor.

– Att byta till egenregistrerade provtagningskit på bland annat provtagningsstationerna är första steget i att senare i vår övergå helt till lådor i länet där man ska kunna hämta och lämna testkit utan att boka tid, berättar Charlotta Nelsson. I detta första steg måste man dock boka tid för egenprovtagning.

Viktigt att du registrerar ditt prov – så här gör du

När du bokar din provtagning via 1177.se behöver du framöver inte göra en beställning, bara en tidsbokning. Du väljer vilket alternativ och tid precis som vanligt.

Det du behöver tänka på nu är att:

  • Du måste ha en laddad mobiltelefon där du också har din e-legitimation med dig till provtagningsstationen.
  • Ha tillgång till dator eller mobiltelefon och giltig e-legitimation hemma om du bokar via apotek eller hemleverans och genomför provtagningen i hemmet.
  • Du scannar QR-koden som finns med på instruktionen i testkitet med din mobiltelefons kamera eller en QR-app och kommer till registrering av provet via webbplatsen 1177.se. Med hjälp av din e-legitimation kopplar du ditt prov till dig. Registreringen krävs för att provet ska kunna analyseras och för att man ska veta vems prov det är.

Det är mycket viktigt att varje prov registreras på den person som tagit provet och att man säkerställer att man gjort klart registreringen innan man lämnar in provet Du ska alltid spara instruktionslappen där QR-koden finns tills du har fått ditt provsvar. Den unika QR-koden behövs om någonting skulle behöva kompletteras i efterhand.

Vårdnadshavare för barn från förskoleklassålder till och med 12 år loggar in med sin e-legitimation på pep.1177.se/testkit i sin webbläsare, men registrerar barnets testkitnummer i ombudsläge, för att provet ska registreras på barnet. Barn från 13 år registrerar sitt prov med egen e-legitimation.

Provtagning på någon av våra stationer

Provtagningen i övrigt går till precis som tidigare. Det gäller fortsatt att boka en tid via webbplatsen 1177.se och att sen komma i bil till någon av våra stationer för egenprovtagning på din bokade tid. Du genomför provtagningen och registreringen av provet i bilen

Video – så här registrerar du ditt prov

Relaterat

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?