Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / (Ful-)dans och mindfulness när regionens digitala hälsocoacher invigde verksamhet
Enad bandklippning vid invigningen av verksamheten för digitala hälsocoacher under onsdagen.

Innovativ bandklippning vid invigningen av verksamheten för digitala hälsocoacher under onsdagen.

(Ful-)dans och mindfulness när regionens digitala hälsocoacher invigde verksamhet

Nu kan invånare som vill förändra sitt beteende och leva hälsosammare få stöd av Region Värmlands digitala hälsocoacher. Satsningen är en förstärkning av regionens vårdutbud via appen Vård i Värmland. Under gårdagens invigning på Karolinen i Karlstad bjöds det både på energigivande dans, lugnande mindfulness och innovativ bandklippning.

Arbetet med digitala hälsocoacher har tjuvstartat och under våren och sommaren har två hälsocoacher tagit emot besök både individuellt och i grupp. Verksamheten har sin grund i programmet Steg för hållbar hälsa som vänder sig till alla som bor i Värmland.

- Programmet ger stöd till personer som vill öka sin livskvalitet, förbättra hälsan, minska risken för sjukdom och öka sannolikheten för fler friska år, säger Karin Jacobson, som är enhetschef för Vårdcentral Värmland. Fokus ligger på beteendeförändring.

Verksamhetschef Åsa Wahlén berättar om programmet Steg för hållbar hälsa som stärker och stöttar sunda levnadsvanor.

Verksamhetschef Åsa Wahlén berättar om bakgrunden till programmet Steg för hållbar hälsa som stärker och stöttar sunda levnadsvanor.

Smörgåsbord att välja från

Utbudet i programmet är som ett smörgåsbord där deltagarna till stor del kan välja innehåll utifrån sina egna behov och förutsättningar. De uppmuntras att bli detektiver i sin egen hälsoresa och får stöd och verktyg att använda för att styra mot mer hälsosamma val och beteenden.

- Forskning visar att det är möjligt att skapa stora hälsovinster med relativt små förändringar. Känner man också lust inför förändringen, gör den tillsammans med andra och tar små, konkreta steg framåt brukar det gå lättare, säger handledare Sara Göransson.

- Många vill ha ett quick-fix-paket för att må bättre, men det erbjuder vi inte, säger Karin Jacobson. Steg för hållbar hälsa är en hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande verksamhet som vill ge en helhetssyn på livet - enkla livsstrategier där stora frågor kan komma upp: vad är viktigt för mig och hur vill jag leva? Det handlar om att hitta sin egen värderade riktning.

Bandklippning

En fläta i tyg symboliserade att det handlar om flera delar och att förändring sker tillsammans. - Politikerna styr, ledningen visar riktningen och tillsammans med medarbetarna gör vi jobbet, alla behövs, sa Marianne Utterdahl, medan gruppen klippte bandet och verksamheten var officiellt invigd. Från vänster: Ulrika Persson, hälsocoach. Marianne Utterdahl (Siv), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Anna-Karin Törnqvist, verksamhetsutvecklare och biträdande enhetschef. Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen. Elisabeth Kilström (KD), regionråd och ordförande i kultur- och bildningsnämnden. Åsa Wahlén, verksamhetschef. Madelene Johanzon, områdeschef öppenvård. Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör. Lisa Berg, hälsocoach.

Marianne Utterdahl (SIV) är ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden och deltog under invigningen.

- När vi bygger samarbeten och stärker det förebyggande och hälsofrämjande utbudet ger vi värmlänningarna möjlighet att var mer delaktiga i sin egen hälsa och ett bättre Värmland. God och nära vård handlar mycket om det, ett nytt sätt att tänka och göra i hela organisationen. Omställningen görs bäst tillsammans och på det sätt som ledare och profession tagit sig an vårt politiska initiativ om att erbjuda hälsocoacher online är ett mycket bra exempel på det. Ett proaktivt och förebyggande hälsoarbete för hela Värmland som behöver fortsätta att växa.

Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen, håller med.

- Steg för hållbar hälsa är ett bra exempel på hur regionen erbjuder allt fler digitala verktyg, något som värmlänningarna förväntar sig att ha. Jag är stolt, glad och tacksam över att vi klarar en sådan utveckling,

Hälsocoacher gav glimtar från programmet

Under en gemensam lunch gav hälsocoacherna Ulrika Persson och Lisa Berg glimtar från programmet. Gruppen fick exempelvis fundera över sitt ”nuläge” inom ett område där man vill göra en förändring.

– Vilken är din miniminivå för att upprätthålla en ny vana och vad kan det handla om? Är det tio tåhävningar vid tandborstningen, att bädda sängen direkt efter att ha gått upp på morgonen eller att göra fem armhävningar efter toalettbesöket? Genom enkla och tydliga kommandon går det att göra många små förändringar, förklarade coacherna.

Bättre för både deltagare och medarbetare

- Vi tror på en förbättring för de personer som går programmet men även för Region Värmland i stort då förändrade levnadsvanor långsiktigt leder till minskad vårdtyngd, säger Karin Jacobson. Goda vanor sprider sig och proaktivt, hälsofrämjande arbete går helt i linje med omställningen till nära vård, det känns helt rätt!

Dansbild

Hälsofrämjande dans testade både bekvämlighetszoner och pulsen under lunchen.

(Ful-)dans battle utmanade gränser

Invigningen rundades av med en följa-John-dans där en person i taget bestämde rörelserna till toner av bland annat Sven Ingvars, Rolandzz, VMCA och Macarena. En utmaning för både bekvämlighetszoner och flås!

Madelene Johanzon, områdeschef öppenvård, avslutade invigningen genom att vända sig direkt till teamet.

- Det är svårt med förändringar - att få det vi vill ska hända på riktigt. Men med det här programmet har ni fått det att hända. På riktigt!

Faktaruta

Steg för hållbar hälsa är ett program som ger stöd för att förändra ohälsosamma vanor där fokus ligger på beteendeförändring.

Programmet är ett digitalt stöd för personer som vill förändra ohälsosamma vanor. Det är en del i Region Värmlands proaktiva och hälsofrämjande arbete, i linje med omställningen till god och nära vård.

Det erbjuder olika delar, exempelvis gemensamma träffar med fokus på stöd i beteendeförändring, enskild coachning, pepp-grupper och inspirerande föreläsningar.

Steg för hållbar hälsa är den del i regionens folkhälsoarbete och i arbetet med den strategiska folkhälsoplanen.

Om du vill gå programmet eller tipsa någon annan:

  • Ladda ner appen Vård i Värmland
  • Välj mottagningen ”Hållbar hälsa”
  • Boka videosamtal med hälsocoach

Information på 1177.se om

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?