Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Inte längre krav på munskydd i alla kontakter för personal i vård och omsorg

Inte längre krav på munskydd i alla kontakter för personal i vård och omsorg

Smittskydd Värmland har nu tagit bort den övergripande rekommendationen till personal inom vård och omsorg om att använda munskydd vid varje kontakt med patienter, det vill säga source control.

Source control syftar till att minska risken för smitta från personal till patient. Bakgrunden till beslutet är att antalet fall av covid-19 minskat sedan en längre tid och håller en stabilt låg nivå. Även antalet patienter på sjukhus med covid-19 är stabilt lågt. Den befarade toppen av influensa i januari-februari har uteblivit och Värmland har hittills denna säsong den högsta influensavaccinationstäckningen i landet. 

–Vi följer det epidemiologiska läget fortlöpande. Vid eskalerande smittspridning kan en övergripande rekommendation att använda source control åter bli aktuell, säger Smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Eget ansvar att undvika smittspridning

Flertalet luftvägsvirus sprids dock fortfarande i samhället inklusive influensa och covid-19.

– Alla har ett eget ansvar för att undvika smittspridning. Det är fortsatt viktigt att stanna hemma vid sjukdom och det är extra viktigt för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården för att undvika att smitta arbetskamrater och patienter, säger Smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Source control vid behov

Fortsatt användning av source control, endera för en verksamhet i sin helhet eller i kontakt med vissa patienter som bedöms som extra sårbara, kan beslutas av verksamhetschef. Övriga vårdhygieniska rutiner kvarstår för personal inom vård- och omsorg. Bland annat ska skyddsutrustning användas vid vård av patient med misstänkt eller bekräftad luftvägssmitta.

Patienter med symtom på smittsam luftvägsinfektion i slutenvård eller inom omsorgen provtas enligt Folkhälsomyndighetens provtagningsrekommendation för påvisande av pågående covid-19.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?