Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Kostnader för inhyrd vårdpersonal ökar även i Värmland

Kostnader för inhyrd vårdpersonal ökar även i Värmland

Regionernas kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökade 2022 jämfört med året innan. Det samma gäller för Region Värmland.

Under tisdagen presenterade SKR regionernas kostnader för inhyrd personal. Regionernas kostnader för inhyrd personal i hälso- och sjukvården ökade med 25 procent, eller 1,5 miljarder kronor, under 2022 jämfört med året innan. Totalt utgjorde kostnaden för hyrpersonal 4,8 procent av de totala personalkostnaderna, vilket är en ökning med 0,8 procentenheter sedan 2021. Region Värmland står för den femte största kostnadsökningen, en kostnadsökning som beror på fler avrop och ett höjt timpris. ​

Nytt för årets mätning är en ökning när det gäller inhyrda sjuksköterskor och där sticker Region Värmland ut. Det som döljer sig bakom Värmlands procentuella ökning är ett beslut från 2021 att ta in hyrbarnmorskor för att upprätthålla verksamheten när läget var extremt ansträngt. Regionen gick från ett nästan nolläge under 2021 jämfört med kostnaderna 2022.

– Vi har ett mycket ansträngt bemanningsläge och det visar också siffrorna gällande hyrpersonal. För att vända utvecklingen måste vi jobba stenhårt med att öka vår attraktivitet som arbetsgivare, säger Daniel Schützer (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande.

Pandemin har påverkat kostnaderna

Sedan 2020 har de totala kostnaderna för inhyrd personal ökat varje år. Utvecklingen hänger till stor del ihop med att pandemin inneburit både höga sjukskrivningstal och behov av återhämtning hos de egna medarbetarna. Flera regioner har också behövt hantera uppskjuten vård genom att hyra in personal. Parallellt med stort behov av bemanning har den ökade konkurrensen om personal också inneburit att priset ökat under åren. Det har inneburit ökade kostnader även för Värmland.

– En stor del för oss handlar om specialister i allmänmedicin. Det här är inget nytt problem men vi har tagit flera strategiskt viktiga beslut för att möta den utmaning som vi står i. Bland annat har vi tagit ett beslut om att bli 1 läkare på 1500 listade patienter vilken är en viktig fråga för läkarens arbetsmiljö. För att kunna nå det målet behöver vi bli fler läkare och därför har vi ökat antalet ST-läkartjänster för att kunna möta behovet på sikt, säger områdeschef Madelene Johanzon. För några år sedan var det 55 ST-läkare, idag är det 90 ST-läkare i Värmland.

Tillfällig vårdavdelning kommer att påverka kostnaderna ytterligare

Region Värmland har under lång tid varit en av få regioner som varit oberoende av hyrsjuksköterskor. Under våren kommer detta att ändras när en vårdavdelning bemannad med hyrsjuksköterskor förväntas öppna. I och med detta förväntas kostnaderna att öka.


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?