Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Mat, motion och sömn är viktigt för att må bra och underlätta vardagen
Porträtt på person som står utomhus.

Oskar arbetar som psykolog.

Mat, motion och sömn är viktigt för att må bra och underlätta vardagen

I dag är en så kallad temadag för att uppmärksamma neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Men vad är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och vad kan jag göra själv för att underlätta vardagen? Vår psykolog Oskar Eriksson förklarar.

Kan du berätta mera om vad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är?

–NPF är ingen sjukdom, det är en funktionsnedsättning som påverkar och ofta försvårar vardagen på olika sätt. Man kan enkelt förklara det som att hjärnan arbetar och fungerar på ett lite annorlunda sätt. Det är vanligt att ha lätt för vissa saker men svårt för andra. Till exempel kan det vara lätt att engagera sig i sådant som intresserar en, men mycket svårt för sådant som inte motiverar.

– Det finns olika diagnoser, till exempel ADHD, autismspektrumtillstånd eller Tourettes syndrom. Ibland kan en diagnos förklara de svårigheter man har, ibland kan man ha flera diagnoser samtidigt. Alla människor kan ha drag av detta men det är när de ställer till stora problem i vardagen som man kan få en diagnos.

Hur ser livet ut för en person med NPF?

– Det kan vara svårt att få ihop vardagen. Det kan också vara svårigheter att läsa av sociala koder, svårt med sarkasm och ironi eller koncentration. Det sker lätt olika missförstånd i vardagen och man kan ha svårt att ställa om tankarna när det inte blir som man tänkt sig

– Det här handlar alltså om när det är så att det blir stora bekymmer, till exempel om man skjuter upp att diska i dagar eller veckor. Jag gillar inte heller att diska, men jag gör det ändå och motståndet blir inte så stort. Svårigheten vid NPF kan ligga i att man inte kan förmå sig att göra de vardagliga sakerna de flesta tar för givna.

Vad kan man göra för att underlätta vardagen?

– Du kan ha stora problem men det är inte tillräckligt för att få en diagnos och då finns det några allmänna råd som du kan följa. Framför allt är det viktigt att sova tillräckligt, att vara fysiskt aktiv och röra på dig och att äta hälsosam mat. Bra rutiner och struktur i vardagen hjälper också.

– Många tycker att fysisk aktivitet gör att de blir mindre överaktiva och rastlösa. De tycker också att koncentrationen blir bättre och att de mår bättre. Att ta en snabb promenad eller göra någonting fysiskt kan hjälpa långt.

– Det är också väldigt viktigt att fylla på med återhämtning. En annan sak är att minska intryck i vardagen, att använda hörselkåpor för att ta bort onödiga ljud är ett konkret tips.

– För personer som har svårt med koncentrationen och svårt att minnas är ett enkelt knep att se till att du har ett minnesstöd, som att skriva listor.

– Har du problem med ögonkontakt? Titta på näsroten på den du pratar med. Då ser det ut som du tittar personen du pratar med i ögonen, men du gör inte det.

Vad kan jag göra som närstående?

– Det är viktigt att känna till vad svårigheterna innebär och hur de påverkar vardagen. Många personer kan träna på sina utmaningar eller hitta andra sätt att bli bättre.

Vad gör jag om jag misstänker att har en NPF-nedsättning?

– Det första man kan göra är att läsa på mer information exempelvis på 1177.se för att se om du känner igen dig.

– Om man upplever svårigheter så finns det mycket man kan göra på egen hand för att strukturera upp vardagen för att få ordning.

– Du kan också kolla av med din omgivning. Om de tycker att det stämmer, då kan det vara relevant att ta kontakt med vårdcentralen. Pratar vi barn är det bra att kontakta skolan för att se om de ser samma svårigheter där eller att ta kontakt med första linjen.


Om NPF och om tips på vad du kan göra själv

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?