Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Gerd och Ingvar tränar för att inte ramla
Äldre man sitter vid ett bord

Det smällde som ett böss-skott Ingvar Bengtsson ramlade och bröt armen i våras.

Gerd och Ingvar tränar för att inte ramla

Ingvar och Gerd Bengtsson, 89 respektive 88 år gamla, bor i ett enplanshus på Lorensberg i Karlstad. I våras ramlade Ingvar och bröt armen med månader av rehabilitering som följd. Nu har både han och hustrun lärt sig mer om vad de kan göra för att minska risken att falla. – Vi tränar regelbundet och har koll på varandra.

Varje år dör drygt 1 000 personer till följd av en fallolycka. 7 av 10 av de som skadas är 65 år eller äldre – dystra siffror som berör en stor del av den äldre befolkningen med skador som kan förebyggas med relativt små medel.

För Ingvar var olyckan framme när han och hustrun skulle flytta ett utebord på altanen.

− Det smällde som ett böss-skott när armen gick av. Men jag hade tur som inte slog i huvudet och sen var ju Gerd här och kunde hjälpa mig.

Minska risken att falla

Under den årliga fallpreventionsveckan Balansera mera uppmärksammas vad vi alla kan göra för att minimera risken att falla.

– Att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner är tre enkla tips som gäller alla för att minska fallrisken, säger Kristina Grubb, Region Värmlands samordnare för fallprevention.

Starka benmuskler är viktigt för balansen såväl hos unga som gamla.

– När man blir äldre kan starka ben vara avgörande för att kunna parera om du är på väg att ramla, det är även bra för att klara vardagen och vara självständig, säger Kristina. Att gå i trappor är enkel och bra vardagsmotion som både ökar pulsen och ger muskelstyrka i ben och rumpa.

Övningar för att bygga styrka och balans

Hur viktigt det är med starka benmuskler har både Ingvar och Gerd koll på nu. Efter fallet fick Ingvar hjälp av kommunens sjukgymnast och arbetsterapeut, även av primärvårdssjukgymnast. Han tränar fortfarande regelbundet.

– Jag fick övningar som jag gjorde varje dag och nu när jag är återställd gör jag dem 2-3 gånger i veckan. Balansen är det svåraste för mig. Jag klarar vardagen inomhus men utomhus måste jag tänka mig ordentligt för och har hjälp av både käpp och rullator.

Äldre kvinna vid ett bord

Gerd Bengtsson går med stavar och tränar styrka genom att göra uppresningar från en stol några gånger i veckan.

Övning ger färdighet

Gerd är något rörligare än sin make – hon går med stavar och tränar styrka genom att göra uppresningar från en stol några gånger i veckan. Båda vill uppmuntra andra att röra på sig och vara observant på risken att ramla.

− Det är ingen naturlag att falla bara för att man är äldre, säger Kristina. Den som är 70 år och äldre har stor nytta av att träna balans, styrka och belasta skelettet för att undvika fall och minska fallskador. Det är bra att ha mattorna kvar på golvet − de fungerar som stötdämpare om man ändå skulle ramla − men se till att mattan inte skapar snubbelrisk.

Med promenader, stavgång och utegym ökar även chansen rejält till många fler friska år. Och varför inte fråga en vän om den vill följa med, den sociala samvaron är viktig när man blir äldre.

Ligger du i riskzonen för fall?

Testa din balans och fallrisk genom att göra de här testerna:

Balansera mera

Den årliga fallpreventionsveckan Balansera mera riktar ljuset på problemet med fallolyckor. Kampanjen uppmärksammar personer i åldern 65 år och uppåt på hur de själva kan minimera risken för att falla. Det handlar till exempel om att äta näringsriktigt, träna balans och styrka och att ha kunskap om sina mediciner.

På vårdgivarwebben finns samlat material med tips och råd om vad du själv kan göra för att minska risken att falla. Kanske har du också en äldre anhörig som har nytta av informationen?

Om fall och fallprevention (vårdgivarwebben)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?