Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Snart kan patienter med blodsjukdomar vårdas i Värmland igen
Gruppbild på delar av personalen på avdelning 58.

Avdelningschefen Linda Rubin tillsammans med bemanningsansvarig undersköterska Madeleine Ekman och delar av personalen på avdelning 58.

Snart kan patienter med blodsjukdomar vårdas i Värmland igen

Nu kan avdelning 58 på Centralsjukhuset i Karlstad plocka hem delar av hematologivården från Region Örebro län. Det beror på att man lyckats bra med att tillsätta ett antal vakanser.
– Vi har testat alla vägar som går, säger avdelningschefen Linda Rubin.

Avdelning 58 specialiserar sig på gastroenterologi och hematologi, förenklat sjukdomar i mag- och tarmkanalen och blodsjukdomar. Sedan drygt ett år har avdelningen tampats med otillsatta tjänster, ett tiotal som mest i våras. Det ledde till att vårdplatser fick stänga och patienter med blodsjukdomar som exempelvis leukemi flyttades till Örebro för behandling.

Linda Rubin började som ny avdelningschef i samma veva. Sedan dess har hon anställt nästan alla som fattades.

– Regionen var redan då i en pressad ekonomisk situation. Men genom att tillsätta vakanserna förbättrar vi inte bara vårdkvaliteten och arbetsmiljön, vi sänker också kostnaderna för övertid och eventuella komplikationer. Vi kan ta hem patienter till Värmland igen, säger hon.

Helheten är nyckeln

Så hur gjorde de för att lyckas med rekryteringen?

– Vi har testat alla vägar som går. Jag hörde personligen av mig till de som slutat och vi satte in en annorlunda jobbannons. Men det handlar om så mycket mer, om en god arbetsmiljö, säger Linda Rubin.

Bland annat har hon tagit extrapass ute i verksamheten för att få en bättre förståelse för vad medarbetarna “står och går i". Kollegan Madeleine Ekman, bemanningsansvarig undersköterska, är inne på samma spår.

– Det viktigaste är att personalen blir sedd och lyssnad på. Och att man får jobba med det man är utbildad till eftersom vi har två specialiseringar här, hematologi och gastroenterologi, säger hon.

Båda två vill rikta ett stort tack till medarbetare som introducerat de som kommit nya. Och till personalen i Örebro.

Nästa steg – ta hem högspecialiserad vård

På avdelning 58 har man nu flyttat hem efterbehandlingen vid cytostatika, men patienter i behov av den högspecialiserade vården är kvar i Örebro ett tag till. Planen är att ta hem fler patienter någon gång efter årsskiftet. Först ska delar av personalen utbilda sig i säker hantering av cytostatika och ta så kallat cytostatikakörkort.

– Jag upplever att vi är en harmonisk grupp. Nu gäller det att arbeta lugnt och metodiskt och inte dra på för mycket. Det tror jag skapar trygghet, säger Linda Rubin.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?