Camilla drabbades av stroke
Camilla Nelander var på jobbet när hon drabbades av stroke. Plötsligt kunde hon inte använda sin vänsterarm och kollegorna förstod snabbt att något hade hänt och slog larm.
– De är mina hjältar.
Söndagen den 29 oktober uppmärksammas stroke under internationella World stroke day.
Camilla Nelander var 51 år och arbetade vid en maskin på arbetsplatsen i Grums när det utan förvarning hände henne.
– Jag bökade med en hylsa i en maskin och gjorde en kraftansträngning när det hände. Den kom utan förvarning.
I samma stund kom en kollega för att ställa en fråga om ett mått.
– Det var så konstigt. Han är längre än mig, men jag upplevde det ändå som att han stod och tittade på mig underifrån. När jag skulle ta måttbandet ur bältet för att visa honom måttet märkte jag att vänsterarmen inte hängde med.
Kollegorna förstod snabbt att något hänt och slog larm.
Till Göteborg
Efter att ha förts med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad flögs Camilla med ambulanshelikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg där blodproppen avlägsnades.
– Jag förstod sedan att jag hade drabbats av en allvarlig stroke. Men allt gick väldigt, väldigt fort. Tre och en halv timme efter att jag fick den var den borta. Efter tre dagar på sjukhus var jag hemma igen med uppmaning att använda vänster arm, hand och fingrar så mycket som möjligt.
– Det visade sig att jag hade ett hålrum i hjärtat som nu är opererat.
I januari året efter började Camilla jobba deltid och på sommaren samma år började hon jobba heltid igen.
Tre år sedan
Det har nu gått tre år sedan händelsen och Camilla känner sig återställd till 99 procent.
– Till en början kändes det som att jag att jag hade något runt munnen, som när du har varit hos tandläkaren och fått en bedövning. Sedan var det vänsterhanden och fingrarna som behövde lära om vissa saker. Nu känner jag bara lite längst ut i två fingrar. Jag är fortfarande ljudkänslig och har svårt för högt prat eller när många pratar samtidigt, men det här är petitesser jämfört med hur det kunde ha varit.
I rehabiliteringen har kärleken till hästar varit viktig.
Tidigare hade hon en egen, nu har hon börjat rida på ridskola igen.
– Uppmaningen jag fick var att jag skulle använda vänsterarmen så mycket som jag kunde för att träna den. När jag sköter om hästen och rider behöver jag använda höger och vänster arm lika mycket och tränar armen och koordinationen. Så hästarna har varit superviktiga för mig.
Viktiga akut-testet
Camilla hade en lapp med akut-testet hemma på kylskåpet redan innan hon drabbades av stroke. Lappen hänger kvar som en påminnelse.
– Det kan hända vem som helst. Jag har förstått att tiden är avgörande vid stroke. Ring hellre 112 en gång för mycket än en gång för lite.
Akut-testet
Akut-testet är en enkel metod som du kan använda för att undersöka om en person har fått stroke. Bokstäverna i ordet AKUT står för:
- A står för ansikte. Det syftar på att du ska be personen le och visa tänderna. Ring 112 om mungipan hänger.
- K står för kroppsdel. Det syftar på att du ska be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Ring 112 om en arm faller.
- U står för uttal. Det syftar på att du ska be personen säga en enkel mening, till exempel ”Det är vackert väder idag ”. Ring 112 om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord.
- T står för tid. Det anger att ju fortare personen får behandling, desto mindre blir skadorna.