Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Tala om vad du vill i donationsregistret
Porträttbild på Björne Nödtveidt, donationsansvarig sjuksköterska vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Björne Nödtveidt, donationsansvarig sjuksköterska vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Tala om vad du vill i donationsregistret

Just nu pågår nationella donationsveckan på initiativ av Socialstyrelsen. Syftet är att fler ska ta ställning till organ- och vävnadsdonation – eller börja prata om det runt middagsbordet.
– Det underlättar för närstående i en svår situation, säger Björne Nödtveidt donationsansvarig sjuksköterska i Region Värmland.

I Värmland står cirka 20 personer på väntelistan för organ, och i Sverige runt 700 totalt. De flesta väntar på en njure, andra på en lever, ett hjärta, lungor, bukspottskörtel eller hornhinnor. Behovet av organ och vävnader är större än tillgången.

Enligt Socialstyrelsen är åtta av tio positiva till att donera, men bara två av tio svenskar har registrerat sig i donationsregistret.

– Vi lägger ingen värdering i om man svarar ja eller nej, det viktigaste är att man registrerar vad man vill eller pratar om det hemma runt middagsbordet, säger Björne Nödtveidt som arbetar som donationsansvarig sjuksköterska tillsammans med Jenny Karlsson på Centralsjukhuset i Karlstad.

Inga transplantationer i Värmland

Region Värmland transplanterar inga organ, men uppmärksammar möjliga donatorer i länet.

– Avlider man på en intensivvårdsavdelning under pågående intensivvård eller i nära anslutning till avbrytande av intensivvård kan man vara aktuell som organdonator. Två legitimerade läkare ska i samråd med varandra göra en bedömning om att fortsatt intensivvård inte längre gagnar patienten, säger Jenny Karlsson.

Finns ingen vilja registrerad i donationsregistret görs en samtyckesutredning.

– Vi pratar med närstående för att ta reda på vad personen skulle velat göra efter sin död. Det kan vara tufft att få frågan, även om det handlar om att förmedla en vilja, inte om att ta ett beslut, säger Björne Nödtveidt.

Om det är aktuellt med donation utreds om organen är medicinskt lämpliga.

I ett nästa steg kommer transplantationskirurger vid mottagande sjukhus till Värmland för att operera ut organen tillsammans med lokal personal. Sedan fraktas de tillbaka, där exempelvis ett hjärta ska vara inopererat inom fyra timmar.

– Vi donationsansvariga följer upp närstående och informerar dem om hur organen fungerar hos mottagaren. Det sker med största sekretess men de får reda på kön, ungefärlig ålder och varför personen fick organen. Många familjer blir mycket berörda och känner någon form av ljusning när deras familjemedlems liv inte gick att rädda, säger Jenny Karlsson.

Donationer räddar liv

Transplantation kan rädda livet på svårt sjuka människor eller innebära en avsevärd förbättring av livskvaliteten.

– Är du osäker på om du vill donera dina organ och vävnader efter döden kan du vända på frågan och fundera över om du kan tänka dig att ta emot organ? Risken är större att du själv behöver ett organ och hamnar på transplantationslistan än att du blir en organdonator, säger Jenny Karlsson.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?