Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /En rapport berättar om Värmlands 8 500 idéburna organisationer
En kvinna tittar in i kameran och ler.

– Vi hoppas att många i Värmland kommer att få ökad kunskap genom civilsamhälleskartan, säger Sofia Nordström.

En rapport berättar om Värmlands 8 500 idéburna organisationer

Vårt samhälle förändras i snabb takt och samverkan blir allt viktigare i arbetet med länets utmaningar. Civilsamhället är en viktig del i den samverkan och rapporten Civilsamhälleskartan Värmland kan ge värdefull kunskap om de organisationer som finns.

Civilsamhället är en arena som är skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet. I civilsamhället agerar människor, grupper och organisationer tillsammans för gemensamma intressen.

– Rapporten ger oss en tydligare bild av hur denna viktiga sektor ser ut i länet. Den förmedlar också kunskap som blir ett viktigt verktyg i att skapa fler dialoger och ny samverkan mellan länets aktörer, säger Sofia Nordström, utvecklingsledare i Region Värmland.

För Region Värmland ger civilsamhälleskartan underlag för bland annat det regionala utvecklingsarbetet inom ramen för Värmlandsstrategin, Överenskommelsen Värmland och det folkhälsostrategiska arbetet. Den kommer också till nytta i samverkan med både civilsamhället, kommunerna och andra aktörer i länet.

Samverkan mellan den idéburna och den offentliga sektorn kan leda till att behov identifieras snabbt. Kompetenser och resurser hos civilsamhället kan också tas tillvara på bästa sätt.

– Redan i dag har Region Värmland en regional överenskommelse med civilsamhället, en samverkan som har alla möjligheter att utvecklas.

Många föreningar i Värmland

I Värmland finns cirka 8 500 registrerade idéburna organisationer. Av dem är cirka 5 500 ideella föreningar för kultur, idrott, rättvisefrågor och många andra intressen.

Riksgenomsnittet för Sverige är 25 föreningar per 1 000 invånare. Genomsnittet för Värmlands kommuner ligger betydligt högre, 30 föreningar per 1 000 invånare, vilket tyder på ett högt civilsamhällsengagemang i länet.

Det är endast tre kommuner som ligger under riksgenomsnittet – Kil, Forshaga och Hammarö. Å andra sidan sticker Torsby kommun ut både i relation till riksgenomsnittet och inom länet, med hela 59 organisationer per 1 000 invånare.

Detta och mycket annat ger Civilsamhälleskartan information om.

– Vi hoppas att många i Värmland kommer att få ökad kunskap genom rapporten, säger Sofia Nordström.

Civilsamhälleskartan Värmland

Civilsamhälleskartan Värmland är en kartläggning och rapport framtagen av Centrum för civilsamhällesforskning på Marie Cederschiöld högskola och NÄTVERKET – Idéburen sektor Skåne, på uppdrag av Region Värmland.

Civilsamhälleskartan Värmland ger underlag för det regionala utvecklingsarbetet inom ramen för Värmlandsstrategin, det folkhälsostrategiska arbetet och Överenskommelsen Värmland samt med civilsamhället själva, kommunerna och andra aktörer i länet.

Rapporten finns på regionvarmland.se/civilsamhalleskartan.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?