Region Värmland tar nästa steg mot hållbara måltider med nya livsmedelsavtal
Från och med 1 november 2024 gäller nya livsmedelsavtal med fokus på svenska livsmedel, hållbarhet och kostnadseffektivitet. Målet är att prioritera näringsrik och lokalt producerad mat, där ekologiska alternativ används när det är möjligt.
Avtalet innebär bland annat ett smalare och mer kvalitetssäkrat sortiment samt effektivare beställningar via regionens e-handelsplattform. Ett särskilt fokus ligger på att minska matsvinn och att säkerställa snabb hantering av reklamationer och returer.
Ett samarbete i världsklass
En arbetsgrupp med upphandlingskonsulten Jessica Clarenbach i spetsen har tillsammans med koststrateg, hålbarhetsansvarig, kökspersonal, patienthotell, folkhögskolor, inköpscontroller och ekonomer har under 1.5 år jobbat hårt för att få allt på plats. I år har en styrgrupp varit kopplad till arbetet och regionens politiker har varit involverad i en större utsträckning.
- Det har varit viktigt att säkerställa att både medarbetare och politiker får en djupare förståelse för hur betydelsefullt detta arbete är, särskilt med fokus på miljö- och hållbarhetsaspekterna, säger Jessica. Vi har haft ett nära samarbete med alla inblandade, från kökspersonal till e-handelsansvariga och ekonomer, vilket har varit avgörande för att säkerställa att alla inköpsrutiner fungerar smidigt och följer våra uppsatta mål.
Anonymt smaktest avgjorde
Under hösten 2024 genomfördes en anonym provsmakning av olika produkter som en del av utvärdering av anbudet för Stora Grossisten. En arbetsgrupp testade produkterna för smak, konsistens, utseende, lukt och mängden svinn. Svaren samlades in anonymt och återkopplades till leverantören.
- Vi har utvärderat över 3 000 produkter, men endast ett fåtal valdes ut för provsmakning för att säkerställa hög kvalitet, förklarar Jessica. Smaken var avgörande för vilken leverantör som vann upphandlingen för Stora Grossisten. Genom att provsmaka maten kunde arbetsgruppen säkerställa att både pris och kvalitet utvärderas noggrant innan avtalet godkänns, vilket hjälper oss att möta kraven för de olika verksamheterna.
Kvalitet, hållbarhet och ekonomisk balans
Det nya avtalet innebär flera förbättringar. Sortimentet har smalnats av för att underlätta beställningar och förbättra kvalitetssäkringen. Alla beställningar sker via en e-handelsplattform för ökad avtalstrohet och kostnadsbesparingar. Fokus ligger på att säkerställa hög kvalitet, minimera matsvinn och, tillfälliga kampanjprodukter erbjuds under begränsade perioder och tydliga tidsramar och en smidig process för reklamationer och returer har införts.
Lokala samarbeten och kunskapsutbyte
Ett nätverkssamarbete har etablerats mellan personal, kockar, kursdeltagare och politiker inom Region Värmland samt lokala bönder, tillverkare, producenter och mathantverkare. Syftet är att utveckla nya produkter och hitta nya sätt att använda råvaror och produkter i storkök, skolköken och leveranskök. Under studiebesök får deltagarna möjlighet att lära sig mer om råvarornas kvalitet och ursprung, vilket stärker relationerna och ökar medvetenheten om hur lokala produkter hanteras och används i verksamheten. Dessa besök kombineras med produktutvecklingsinitiativ där regionens kök kan testa nya produkter och maträtter tillsammans med leverantörerna.