Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nyfiken på pratrobotar?
Angelica Jacobo, regional digitaliseringskoordinator

Angelica Jacobo tipsar om den senaste AI-tekniken. Vad kan vi ha den till?

Nyfiken på pratrobotar?

Angelica Jacobo, regional digitaliseringskoordinator på Region Värmland, följer utvecklingen inom sitt område. På sistone har så kallade prat-, chatt- eller textrobotar som bygger på AI-teknik varit i ropet, där ChatGPT är det mest kända exemplet. Vi fångade henne för att få veta mer.

Hallå där Angelica Jacobo! Vad är ChatGPT?

– ChatGPT är en pratrobot som finns tillgänglig för alla via en gratis webbtjänst. Den är tränad på att kommunicera på ett naturligt och hjälpsamt sätt och är oerhört påläst. Man har beräknat att robotens totala inläsning motsvarar 50 miljarder människoliv av läsning! Roboten har förmågan att sammanfatta kunskap på ett enkelt sätt men kan också analysera kunskap och dra slutsatser av den.

Borde vi använda oss av den här tekniken inom exempelvis offentlig sektor?

– Jag tycker att det finns användningsområden inom alla typer verksamheter. Eftersom tekniken är outforskad och det finns en del risker tror jag att vi gör bäst i att utforska med sans och förnuft, utan att för den sakens skull tappa fart. I dagsläget tänker jag att vi kan låta roboten sammanställa texter eller formulera svar och enkla analyser på frågeställningar. Lite som en sökmotor som kan sammanfatta och skriva. Roboten hjälper oss människor att bli mer effektiva i vår administration så att vi kan fokusera på de arbetsuppgifter som vi är riktigt bra på. Det mänskliga mötet är i många fall väldigt viktigt, och jag tror att robotar och annan digital teknik kan hjälpa oss att frigöra tid för dessa möten.

På vilket sätt kan vi ha nytta av pratrobotar på sikt?

– På alla sätt! Tänk till exempel om en robot skulle kunna analysera ett samtal mellan en läkare och en patient. Samtidigt som läkaren kan ge sin patient fullt fokus kan roboten fånga upp nyckelinformation i samtalet, söka igenom vetenskapliga artiklar och symtom från hela världen och ge ett förslag till diagnos. Läkaren får ta del av diagnosen, applicera sin erfarenhet och kunskap och ge patienten ett informerat svar. Jag varken tror eller vill att robotar ska ersätta oss människor, men jag tror att de kan komplettera oss och göra oss bättre. I den bästa av världar får vi människor fokusera på arbetsuppgifter som vi tycker är kul och där vi kan briljera medan roboten blir en viktig och oerhört kunnig kollega.


Så jobbar Region Värmland med digitalisering

Region Värmland skapar förutsättningar för att näringsliv och kommuner ska kunna nyttja digitaliseringen fullt ut. Det gör vi genom att följa digitaliseringens utveckling i omvärlden och genom att analysera frågan i ett regionalt perspektiv. På så sätt kan vi förstå vilka resurser, finansiella och personella, som behövs och hur vi kan utforma träffsäkra stödinsatser på regional nivå. Målsättningen är att Värmland ska hålla jämna steg med övriga världen, att vi stärker näringslivet och välfärden och skapar ett attraktivt och konkurrenskraftigt samhälle. Framför allt arbetar vi för att Värmland ska vara med och bidra till den digitala omställningen så att vi tillsammans, nationellt och internationellt, kan öka förståelsen och bättre dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?