Till startsidan
Start / Om regionen / Projekt och evenemang / Projektdagen 2023

Projektdagen 2023

Vill du få värdefulla tips om hur du kan driva framgångsrika projekt i din organisation? Då ska du delta på Projektdagen i maj 2023 – en dag i Karlstad med möjligheter till ny kunskap, inspiration och erfarenhetsutbyte.

Bilden visare en man och en kvinna som sätter upp post it-lappar på en glasvägg.

Det blir allt vanligare att arbeta i projekt. Men vad behövs för att projektet ska bli lyckat? Under Projektdagen tar föreläsarna upp sånt som målsättning, kommunikationsplanering, teamarbete, olika typer av arbetsformer och hur man ökar effektivitet, nytta och glädje i arbetsgruppen.

Föreläsare under Projektdagen är forskaren Tomas Gustavsson och kommunikationskonsulten Maria Sterner. Båda är mycket uppskattade föreläsare samt författare till böcker om projektledning.

Tid

Projektdagen genomförs 11 maj 2023 klockan 9:00–15:30.

Plats

Plats för projektdagen är Nöjesfabriken, Karlagatan 42 i Karlstad.

Målgrupp

Projektdagen vänder sig till dig som arbetar i projekt, vill arbeta i projekt eller är nyfiken på projektarbete. Du finns inom privat företag, företagskluster, offentlig organisation eller idéburen organisation.

Alla är välkomna men mest nytta av dagen tror vi du har som befinner dig som högst på nivå 3 (liten eller måttlig erfarenhet) på en skala från 1–5 där 1 är ingen erfarenhet av projektarbete och 5 är mycket god erfarenhet av projektarbete. Självskattning gäller.

9:00–9:25 Morgonfika, registrering, konferensen öppnar

Passa på att mingla runt lite och ta dig en smörgås med kaffe eller te.

9:25–09:40 Välkommen

Carl Hast, moderator, utvecklingsledare inom Region Värmland.

09:40–10:30 Ge ditt projekt rätt förutsättningar – tydliggör både mål och kommunikationsansvar

Maria Sterner, kommunikationskonsult, Topoi Kommunikation

En bra kommunikation är en av grundpelarna för att ett projekt ska lyckas. Men det händer allt för ofta att vi sätter i gång arbetet utan att ha tydliggjort målbilden och vem som ansvarar för vad.

I den här föreläsningen får du inledningsvis en introduktion till projektledning. Därefter kommer du att få stöd i att förstå skillnaden mellan ett projektmål och ett effektmål, vikten av en tydlig rollfördelning samt hur man kan fördela kommunikationsansvaret.

10:30–11:00 Frukt med kaffe eller te och mingel

Ta dig en kopp kaffe eller te och en frukt och passa på att mingla med någon du inte känner.

11:00–11:50 Bättre teamarbete i projektet – om att öka effektiviteten, nyttan och glädjen i arbetsgruppen

Tomas Gustavsson, forskare vid Karlstads universitet

För att få en fungerande projektgrupp krävs samarbete och tillit för varandras kompetenser. En effektiv grupp kännetecknas ofta av att det är högt i tak och att projektmedlemmar vågar uttrycka idéer och ge ärlig återkoppling till varandra – något som forskningen kallar psykologisk trygghet (psychological safety).

Under den här föreläsningen kommer du att få praktiska forskningsbaserade råd och verktyg för att höja den psykologiska tryggheten och få insikter om vilken påverkan det har på teamets arbete.

11:50–13:00 Lunch

En härlig lunchbuffé med olika rätter serveras i restaurangen på Nöjesfabriken.

13:00–13:50 Kommunikationsplanering i ett projekt – några användbara kommunikationsmodeller

Maria Sterner, kommunikationskonsult, Topoi Kommunikation

Bra projektkommunikation som bidrar till effektmålet behöver planeras, ha en tydlig strategi och genomtänkta budskap.

I den här föreläsningen får du ta del av, och själv prova på, några användbara kommunikationsmetoder och modeller för hur man formulerar budskap. Vi kikar också på hur en enkel kommunikationsstrategi kan se ut.

13:50–14:20 Eftermiddagsfika och mingel

Passa på att prata med varandra om vad ni hört under dagen och om hur ni kan använda nya kunskaper i era projekt.

14:20–15:10 Det är inte svart-vitt! Om agila och hybrida arbetsformer i projekt

Tomas Gustavsson, forskare vid Karlstads universitet

Den bästa projektarbetsformen är den som passar för just din situation. Metoder måste justeras efter organisationen och den kontext projektet verkar inom. Många ser fördelarna i agila metoder men har svårt att implementera dem eftersom de tror att metoden måste följas till punkt och pricka. Så är det inte, det är faktiskt tvärtom.

I den här föreläsningen får du se vad du kan använda från såväl traditionell som agil metodik och hur de kan samverka i en hybrid situation.

15:10–15:30 Avslutning

Carl Hast, moderator, utvecklingsledare inom Region Värmland.

Anmälan

Sista anmälningsdag är 2 maj.

Anmäl dig här.

Tomas Gustavsson

Bilden visar Tomas Gustavsson sittande i en trappa

Tomas Gustavsson är forskare vid Karlstads universitet, med mångårig vana av grupputveckling, projektledning och förändringsarbete. Han brinner för att öka förståelsen av det agila arbetsättets konsekvenser och hur det kan implementeras i nya branscher och miljöer.

Tomas är även ordförande för Svenska Projektakademien och författare till böckerna ”Agil Projektledning” (2020, fjärde upplagan) och ”Agile – konsten att slutföra projekt” (2014, andra upplagan) som båda vunnit priset Årets projektledarbok.

 

Bilden visar en gul bok som heter Agil projektledning

Maria Sterner

Bilden föreställer Maria Sterner


Maria Sterner är kommunikationskonsult vid Topoi Kommunikation, med fokus på projektkommunikation. Hon kallar sig ”en strategisk doer” och har bland annat planerat och lett kommunikationen både i SL:s projekt Citybanan 2017, och i projektet som hanterade Sweco Sveriges bolagsfusion 2020.

Maria har även skrivit boken ”Mot olika mål – En bok om kommunikativt projektledarskap och effektskapande kommunikation”.


Kostnad

Deltagaravgiften är 800 kronor, exklusive moms. I det ingår föreläsningar, frukost, lunch, eftermiddagsfika och mingel.

Anmälan

Det finns ett begränsat antal platser och det är först till kvarn som gäller.

Anmäl dig här senast 2 maj.

Avbokning

Du avbokar genom att mejla asa.henriksen@regionvarmland.se, senast 2 maj.

Arrangör

Region Värmland vill bidra till att organisationer i Värmland driver effektiva projekt med sikte på framtiden. Detta för att vårt län ska vara attraktivt och konkurrenskraftigt. Därför är Region Värmland arrangör för Projektdagen 2023.

Projektdagen 2023 är en fortsättning på Projektmässan 2022 och kommer att vara ett årligt evenemang som Region Värmland erbjuder. Varmt välkommen!

Kontaktinformation

Helena Troedsson
Utvecklingsledare
010-831 41 45
helena.troedsson@regionvarmland.se

Avbokning

Åsa Henriksen
Utbildningssamordnare
010-833 10 69
asa.henriksen@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?