Region Värmland / Nyhetsarkiv / Sommaren i hälso- och sjukvården

Sommaren i hälso- och sjukvården

Ungefär 500 vårdplatser kommer att hållas öppna varje vecka inom Region Värmland under sommaren 2019.– Det är lika många vårdplatser som vi haft öppna per vecka under de senaste somrarna, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under somrarna minskar Region Värmland alltid antalet vårdplatser. Det är möjligt då vissa planerade ingrepp kan flyttas utan att riskera patientsäkerheten eller förlänga enskilda patienters lidande.

– Vi måste säkerställa att våra medarbetare får sin lagstadgade semester och då anpassar vi verksamheten efter detta. Sedan vet vi att många patienter föredrar att inte få sina planerade ingrepp utförda under sommaren.

Under de senaste somrarna har en särskild omvårdnadsavdelning för patienter med lättare vårdbehov öppnats på Centralsjukhuset i Karlstad. Så sker inte i år.

– Vi har haft god nytta av den så kallade sommaravdelningen tidigare, men förra sommaren var beläggningen på avdelningen för låg. I år fördelar vi våra resurser på ordinarie avdelningar, säger Petra Svedberg, chef för område slutenvård.

Aktuella öppettider på 1177.se

Vårdcentralerna i Värmland har i stort sett öppet som vanligt.

– Liksom tidigare år samarbetar vårdcentralerna i Ekshärad, Koppom, Nybble, Nysäter och Åmotfors med närliggande vårdcentraler under delar av sommaren, säger Börje Ehinger, chef för område öppenvård.

Aktuella öppettider för vårdcentralerna i Värmland finns på 1177.se.

Den som blir akut sjuk eller skadad kan känna sig trygg.

– Är läget akut blir man alltid omhändertagen oavsett när på året man skadar sig eller blir sjuk, säger Tobias Kjellberg.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?