Region Värmland / Nyhetsarkiv / Region Värmland skapar mötesplatser för konstnärer

Region Värmland skapar mötesplatser för konstnärer

För första gången arrangeras Artists in Residence Värmland. Syftet är att skapa mötesplatser för kunskapsutbyte och konstnärlig utveckling.– Genom att involvera fler på en ort kan man också skapa intresse för samtidskonst, säger Marita Axelsson Nordlund.

Sidsel Bonde och Sara Nielsen Bonde, som deltar i Artists in Residence Värmland, arbetar bland annat med konst på platser nära naturen.

Region Värmland driver paraplyorganisationen Artists in Residence Värmland i samarbete med konstnärer och konstverksamheter i regionen. Inom ramen för detta knyts besökande konstnärer till platser med andra verksamma konstnärer eller institutioner.

– Idén är att bygga infrastruktur och nätverk för konstnärer. Att skapa mötesplatser där värmländska, nationella och internationella konstnärer träffas och utvecklas i sitt yrke, säger Marita Axelsson Nordlund, projektledare på avdelningen för kulturveckling.

Från och med lördagen den 7 september kommer Sidsel Bonde och Sara Nielsen Bonde från Danmark att ha sin hemvist i hembygdsgården i Gustavsfors. De kommer att arbeta med samtidskonst i dialog med lokala konstnärer och andra intresserade personer i närmiljön. Temat är skogen och platsen (Gustavsfors).

– Mötesplatserna öppnar för att involvera föreningar och invånarna på en ort med syfte att skapa ett intresse för samtidskonst.

Planen är att ytterligare två platser i Värmland ska ta emot konstnärer enligt samma modell under 2019-2020.
Projektet är resultatet av ett samarbete mellan Region Värmland, Konstnärskollektivet Innan Luften Går Ur, Kulturrådet, Hagfors kommun och Iaspis konstnärsnämnd. I en värdefull samverkan skapas möjligheter.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?