Region Värmland / Nyhetsarkiv / Kyrkeruds folkhögskola skapar konstinställning
Andreas Bennin är ansvarig för projektet Inställning 2020. Foto: Henric Vestlund

Kyrkeruds folkhögskola skapar konstinställning

Då konstutbildningarna sker på distans och vårutställningen är inställd, svidar Kyrkeruds folkhögskola istället om och skapar en inställning. Under tre veckors tid kommer kursdeltagarna skapa och visa sitt arbete digitalt. Den färdiga konsten kommer sedan att ställas in, över hela Sverige.

– Vi har hittat en mycket spännande lösning på vår distansundervisning. De förutsättningar som gäller på grund av covid-19 skapar på ett sätt möjligheter vi inte har haft tidigare och utmanar både oss som pedagoger och kursdeltagarna kreativt, säger Andreas Bennin som är ansvarig för projektet. Konsten hittar alltid nya vägar och speglar det samhälle vi lever i.

Det hela börjar med en tom låda, eller snarare tjugonio tomma lådor, en per kursdeltagare. Under tre veckors tid ska de arbeta med att dokumentera och fylla lådan, som är 45x45x45 cm.

– Vi skulle kunna kalla dem för kuber och relatera till benämningen "white cubes" som inom konstvärden är ett vanligt men kritiserat uttryck för det klassiska galleriet, den primära platsen att visa konst, berättar Andreas. Vi trotsar det klassiska lite, detta är vårt sätt och vi vill skapa mer konst till folket.

Allt går att följa redan från start via webbplatsen installt.com som är kopplad till kursdeltagarnas Instagramkonton, där de fotar och berättar om sin låda. När lådan är klar kommer den att ställas in på valfri plats, för att visas upp.

– Eftersom kursdeltagarna arbetar hemifrån på distans kommer konsten ställas in över hela Sverige. En låda kommer som exempel kanske att placeras i Skåne och en annan i Borås. Och så hamnar en på Åland, berättar Andreas Bennin. Den digitala lösningen skapar helt klart en möjlighet att presentera deltagarnas konstnärskap för en större publik.

Kursdeltagarna har olika inriktningar och personliga konstnärliga uttryck, ingen låda kommer att bli den andra lik. Några arbetar med skulptur, andra målar med olika tekniker. Eftersom det inte finns något rätt eller fel så

– Inställningen kommer att ske den 15 maj, det är först då vi kommer att kunna få en färdig helhetsbild över resultatet, säger Andreas Bennin. Det ska bli mycket spännande och det är kul att de kommer att dela med sig av arbetet under resans gång.

Kursdeltagarna fick uppgiften under måndagen och har börjat installera sig på sina Instagramkonton. Redan nu har den framtagna webbplatsen börjat fyllas med bilder på lådor.

– Konsten hittar alltid sin väg och Kyrkeruds folkhögskola är kreativ och flexibel. Detta är ett bra exempel på att utbildningsformen är anpassningsbar, säger Andreas. Nu samlar vi 50 års meriter i ett digitalt och högaktuellt forum.

Kontakt

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen