gen(i)us

OBS! På grund av rådande läge kan gen(i)us 2020 inte hållas 19 maj som planerat. Hela arrangemanget flyttas därför fram. Även utdelningen av Geniuspriset 2020 flyttas fram. Anmälan och nominering stängs tillsvidare.

Peter Rung. Foto: Ewa Stackelberg.

Peter Rung på Värmlands bokfestival

Egentligen skulle han kommit till gen(i)us 2020. Men när konferensen blev framflyttad föddes istället idén till en programpunkt om maskulinitet och läsning med Peter Rung på Värmlands bokfestival (13–14 november) som i år är helt digital. 

Kväver mansnormen läslusten?
Det finns en föreställning om att pojkar har mindre läslust än flickor. Mansnormen lämnar lite (om ens något) utrymme för läsning. Så hur påverkas pojkar och män av dessa förväntningar? Peter Rung är utbildare inom våldsprevention, normer, machokultur och maskulinitet. Han inleder med en föreläsning om att växa upp i en värmländsk bruksort och fostras i ett omklädningsrum där litteraturintresse inte direkt gav några pluspoäng. Peter deltar sedan i ett panelsamtal med Dekan Izat och Ludvig Nahnfeldt. Samtalet leds av Peter Franke. Programpunkten arrangeras i samarbete med Gen(i)us.

Programpunkten är fredag 13 november kl 12.00. Missa inte det! Och 

det finns naturligtvis en massa annat spännande att ta del av under festivalens två dagar. Info om programmet, hur du deltar och annat på varmlandsbokfestival.se 

Vem tycker du ska vinna Geniuspriset 2020?

Nytt för i år är att du är med och bestämmer vem som vinner. Nominera en organisation som du tycker gör skillnad för jämställdheten. Bidragen bedöms av en extern jury och vinnaren presenteras under gen(i)us 2020 den 19 maj på Karlstad CCC.

Läs om priset, juryn och nominera här.

Moderator: Jenny Strömstedt

För tredje året i rad presenterar vi stolt journalisten, programledaren och gen(i)us-veteranen som årets moderator.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen

"Vi kan aldrig acceptera att människor inte har makten över sina egna liv. Regeringen jobbar för ökad jämställdhet på alla nivåer, att stärka barns rättigheter, att bekämpa våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Vi står tydligt upp för alla människors lika värde."

Hör Sveriges jämställdhetsminister om regeringens jämställdhetesarbete framöver.

Män – en föreställning av och med Peter Rung

Premiär för Peters nya föreställning om normer och manlighet. Om att växa upp i en värmländsk bruksort och fostras i omklädningsrum. Och om att lära sig ta det som en man, en riktig man.

Vad gör hederskulturen med Sverige-bilden, den samhälleliga tilliten och vilka konsekvenser har den för våra samhällsfunktioner? 

Dilsa Demirbag Sten är författare, debattör och generalsekreterare på Berättarministeriet som hon grundade 2011. På gen(i)us 2020 resonerar hon om vad hederkulturen kostar samhället. 

Könsnormer och jämställdhet – när generation Z och 60-talister möts i arbetslivet

Carolin Solskär är innovationsexpert, förkämpe för jämställdhet och en entreprenör med fokus på att främja mångfald och skapa nya förutsättningar för unga inom IT-branschen. På endast på fyra dagar, utan politisk eller aktivistisk erfarenhet ordnade hon 14 #Metoo-manifestationer runtom i hela landet. 

Fjärilsvingar – en monolog om att bara vilja vara sig själv av och med Isak Nordström

Fjärilsvingar är en föreställning om att komma ut som transperson och i den processen tackla både sina egna och andras fördomar. Den ger en inblick i smärtan och rädslan som upplevs av många som inte anpassar sig efter samhällets normer. Men det är inte bara en skildring av att bryta mot normer, utan också av något djupt allmänmänskligt som går att relatera till vem du än är och vad du än har upplevt i ditt liv. Fjärilsvingar är inte en berättelse om sorg och misär, utan en berättelse om hopp. Om att äntligen få veckla ut sina vingar och flyga mot friheten.

Industripodden

Industripodden startades 2017. Då hade Elin Li, Maija Bigestans och Louise Wohrne länge använt varandra som stöd och bollplank kring hur det är att att vara ung kvinna i den mansdominerade skogsindustri som de alla var verksamma inom. Idag har podcasten växt och tagit sig utanför vardagsproblemen i skogsindustrin. Med mycket humor, självgranskning och en hel del allvar  tar podcasten upp de strukturer som finns, vad unga kvinnor som kommer in i branschen möts av och vad företag kan och bör jobba med när det kommer till mångfald och inkludering. På Gen(i)us kommer samma ämnen och funderingar diskuteras i enlivepodpå scen tillsammans med spännande gäster. 

Om gen(i)us

Genius är en av landet största konferenser om jämställdhet. I maj varje år träffas människor från hela landet i Karlstad för att inspireras, knyta kontakter och lära av varandra. Arrangörer är Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen