Region Värmland logga

Utbildningsportalen

På den här sidan har vi samlat utbildningar och kurser där du kan utveckla och fördjupa din nuvarande kompetens eller öppna dörrar för att din yrkeskarriär tar en ny riktning.

Studie- och yrkesvägledning

För dig som behöver stöd och hjälp att hitta en utbildning eller yrkesbana som passar dig finns studie- och ytkesvägledare. Utifrån dina intressen och erfarenheter samt vilka utbildningar du gått tidigare gör ni tillsammans en plan för hur du ska ta dig dit du vill.

Kommunens studie- och yrkesvägledare är experter på kommunal vuxenutbildning. Här hittar du mer info om dem.

Om du vill veta mer om studier på högskola eller universitet kontaktar du studie- och yrkesvägledaren för respektive lärosäte. Här finns info om Karlstads universitets studie- och karriärvägledning.

Arbetsförmedlingen har en digital guide som hjälper dig att på egen hand göra en plan för att nå ditt drömjobb. Du hittar den här.

VUX Värmland – nystart, omstart, snabbstart, start!

För dig som vill passa på att ge din yrkeskarriär en skjuts finns VUX Värmland. VUX är kommunal vuxenutbildning anpassad efter både arbetsmarknad och dig som student. De flesta värmländska kommuner anordnar utbildningar med olika inriktningar. Du kan ansöka om en utbildning i vilken kommun som helst.

Läs mer om VUX Värmland här.

Studenter berättar hur de tycker det är att studera på vuxenutbildningen vid Industricenter i Säffle. Se filmen här.

Webbutbildningar för industrin

Industrinätverket IUC / Stål & Verkstad erbjuder 300 webbaserade företagsutbildningar inom ett flertal olika områden som till exempel ledarskap, marknadsföring, produktionsteknik, projektledning, lean och förbättringsarbete. Är företaget medlem i IUC /Stål och Verkstad får du webbutbildningarna till ett lägre pris men även företag som inte är medlem kan köpa utbildningspaketet.

IUC / Stål & Verkstad

Yrkeshögskolan – utbildning som ger jobb!

Yrkeshögskolor i Värmland tar fram skräddarsydda utbildningar tillsammans med näringslivet i Värmland för att tillgodose värmländska företags framtida behov av kompetens och arbetskraft. Nio av tio har jobb efter en yrkeshögskoleexamen!

Läs mer om YH-utbildningar här.

Värmlands folkhögskolor

Vill du lära dig ett yrke och gå direkt ut på arbetsmarknaden? Behöver du läsa in grundskolan eller gymnasiet för att söka vidare till högre studier? Eller vill du fördjupa dig i ditt intresse? Oavsett vilket kan en folkhögskola i Värmland vara din väg. Det finns sex olika folkhögskolor med olika inriktningar runt om i Värmland.

Läs mer om folkhögskolor i Värmland här.

Karlstads universitet

Förutom ordinarie akademiska utbildningar och kurser erbjuder Karlstads universitet även uppdragsutbildningar vilket är kompetensutveckling för yrkesverksamma där arbetsgivaren (offentliga uppdragsgivare eller företag (ej enskild firma) avser att stärka sin personals kompetens. Utbildningarna kan även upphandlas av arbetsmarknadspolitiska skäl av Arbetsförmedlingen eller omställningsorganisationer.

Läs mer på www.kau.se/uppdragsutbildning

Verksamhetsnära utbildningar för dig och ditt företag

Handelskammaren Värmlands utbud av utbildningar är resultatet av hundratals samtal och möten med värmländska företag - och fokuserar på de önskemål och behov som finns. Kunskap, inspiration, erfarenhetsutbyten, värdefulla kontakter och nya perspektiv. Välkommen att utveckla både dig själv och ditt företag!

Webbutbildningar inom vård och omsorg

Kunskapsguiden är en webbplats som samlar kunskapsstödjande produkter från Socialstyrelsen, andra myndigheter och aktörer. Här hittar du som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården stöd och vägledning för dig och din verksamhet.

Kunskapsguiden samlar publikationer, webbutbildningar, poddar, filmer, checklistor och andra kunskapsstödjande produkter för dig som arbetar inom socialtjänsten eller hälso- och sjukvården.

Innehållet på Kunskapsguiden bygger på bästa tillgängliga kunskap som kommer från Socialstyrelsen och andra myndigheter och aktörer. Innehållet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Utveckla företaget

Onlineseminarier om att utveckla en ny produkt eller idé, nyligen har startat företag och vill lära dig mer om utveckling, försäljning, marknadsföring, ekonomi med mera. Passar också om du har drivit företag sedan en tid och vill ha inspiration och kunskap.

Almis startseminarier online

Lär dig digitala plattformar

Här hittar du olika plattformar som erbjuder gratis onlineundervisning.

Google Digitalakademin

Kostnadsfria onlinekurser på svenska för dig som vill lära dig mer om digitala verktyg. Kurser om bland annat digital annonsering, sociala medier och försäljning online.

Google Courses

Här hittar du fler kurser, på engelska, där vissa ger certifikat och vissa inte. Kurserna kan vara allt från 1–40 timmar långa och handlar främst om digital marknadsföring, datateknik och karriärsutveckling.

Google Analytics

Här kan du lära dig om Googles populära verktyg för att samla in och analysera data från webbsidor.

Microsoft

Vill man lära sig mer om hur man använder Microsofts Officeprogram kan man gå deras onlinekurser här.

Skolverket

Lärportalen har tagit fram korta digitala utbildningar för att utveckla kunskaper inom olika områden relaterat till läraryrket.

Internetstiftelsen

Här har Internetstiftelsen skapat en samling enklare utbildningar för att skapa förståelse och kunskap om internet och digitalisering.

Swedsoft

Hos Swedsoft hittar du en lista med tips på kurser och korta seminarium för yrkesverksamma som är tillgängliga nu eller i närtid och som är kostnadsfria.

Dags att digitalisera

Dags att digitalisera är en digital kunskapsbank som innehåller information och inspiration för dig som vill digitalisera ditt företag. Utbildningen består av filmer som lär dig mig om digitalisering.

Elements of AI

En gratis onlinekurs för att lära sig grunderna om artificiell intelligens (AI). Kursen lär ut vad AI är, vad man kan göra med AI samt dess påverkan på samhället och individen. Undervisningstiden är ca 15–30 timmar.

TedEd

Varför inte inspireras eller lära dig av ett tal? På TedEd kan du se föreläsningar av duktigt retoriska talare om allt mellan himmel och jord.

MOOC – kostnadsfria webbutbildningar

MOOC står för “Massive Open Online Course” och är utbildningar som är tillgängliga online, kostnadsfria och med obegränsat deltagande utan krav på behörighet. De flesta MOOC-kurser ges av världsledande universitet från olika länder och går att hoppa på när som helst. Kurserna är uppbyggda med digitala föreläsningar och kursmaterial, men erbjuder också mycket interaktion med andra studenter. Här hittar du populära MOOC-kurser från plattformarna edX och Coursera.

https://www.edx.org/
https://www.coursera.org/

Byggbranschens utbildningscenter (BUC)

BUC erbjuder utbildningar för byggbranschen i hela Sverige. Ett fåtal utbildningar är gratis.

Validering

Inom vuxenutbildningen kan en elev få sina kunskaper och kompetenser validerade. Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Den innebär också ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person har oberoende av hur hen fått dessa. Efter en validering ska eleven ha möjlighet att få en skriftlig dokumentation över sina kunskaper och kompetenser från skolan.

Branschvalidering är validering av individers kompetens som genomförs i branschernas regi. Det är branschens verksamheter och företag som står för legitimiteten och branschvalideringen har ett nationellt erkännande. Valideringen fokuserar på branschens krav på yrkeskompetens.

Tips!

Utbildning.se har samlat över 7000 utbildningar från flera olika arrangörer. De flesta kostar, men om du filtrerar ”Pris lägst > högst” hittar du många bra kostnadsfria distanskurser.

Var finns framtidsjobben?

Här är ett urval av yrkesgrupper som kommer vara efterfrågade fram till 2025 enligt Arbetsförmedlingens prognos.

  • Barnmorskor
  • Förskollelärare
  • Lärare
  • Civilingenjöryrken
  • VVS-montörer
  • Elektrikeryrken
  • Svetsare
  • Undersköterska
  • Hela listan hittar du här

Högskola och universitet

Vad?
För att kunna antas till en utbildning eller kurs på universitet och högskola måste du ha vissa förkunskaper. I antagningssammanhang används ofta begreppet behörighetskrav.

Hur?
Du letar kurser och program via antagning.se.

När?
Anmälan till höstens utbildningar sker i mars och anmälan till vårens utbildningar i september.

Sidan uppdaterad