Nu är vinterkräksjukan på ingång
Folkhälsomyndighetens övervakning av vinterkräksjukan visar att smittspridningen nu har börjat ta fart i samhället.
Hur omfattande spridningen blir är svårt att säga på förhand, vissa år kommer det en tidig topp i december eller januari, andra år kan toppen komma senare under vintern.
Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus och är mycket smittsamt. En person som är sjuk kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och via kräkningar. Efter smittotillfället brukar det ta 12-48 timmar innan symtom bryter ut, då med främst illamående, kräkningar, diarré och ibland även huvudvärk, buksmärtor och feber. Vid sjukdom finns ingen behandling utan det man kan göra är att vila och att dricka ordentligt.
Undvik att bli sjuk och smitta andra
En av de viktigaste åtgärderna för att skydda sig själv och andra är att hålla god handhygien. Handdesinfektionsmedel har generellt sämre effekt på att avdöda viruset, däremot fungerar tvål och vatten mycket bra. Den som har symtom bör begränsa den fysiska kontakten med andra så långt det går och undvika att hantera livsmedel åt andra. Viruset kan även smitta via föremål som till exempel handdukar, ytor eller annat som den som har symtom har varit i kontakt med.
För de allra flesta ska man stanna hemma 24 timmar efter senaste symtomet samt känna sig helt frisk, jobbar man inom vård- och omsorg eller går på förskola ska man vänta 48 timmar innan återgång till arbetet eller förskolan.