Hittade bästa platsen att växa på

Med metodik och magkänsla i god samverkan navigerade sig Kersti Fredriksson fram till den arbetsplats som passar henne perfekt, Norrstrandskliniken i centrala Karlstad.
– Här får jag utvecklas i den takt jag vill. Jag är ung och hungrig på kunskap, och här ges jag alla chanser att ta för mig, säger hon.Kersti Fredriksson hamnade inte i Karlstad av en slump. Hon gick metodiskt tillväga, jämförde villkor och förmåner – och lät magkänslan fälla det slutliga avgörandet.
– Jag hade sommarjobbat en månad på Norrstrandskliniken i Karlstad och trivdes jättebra. Klinikchefen Linda Back är en fantastiskt bra handledare och stämningen på arbetsplatsen är jättefin.
– Så när jag såg att även listan över arbetsvillkor stod sig väldigt bra i jämförelse med andra arbetsgivares var det inte svårt att bestämma sig.

Kersti började på Norrstrand i början av 2017 och har inte ångrat sig en dag.
– Jag vill lära mig så mycket som möjligt och det får jag här, säger hon.
Ett exempel som dyker upp samma vecka som vi träffar Kersti är ett besök av nischtandläkaren Lennart Hedström och tandsköterskan Margit Albrektsson från Varberg. Teamet är specialtrimmat på att ta bort visdomständer.
– Med Lennart och Margit i ryggen kan jag boka in egna visdomstandspatienter och vara trygg med att jag kan ta hjälp av dem när jag behöver. Det är ett väldigt bra sätt att lära sig.

Får rutin och självförtroende

Kersti har även auskulterat på pedodontin för att lära sig att rektalsedera barn inför en behandling.
– Jag vill bli så bred som möjligt i min roll som allmäntandläkare, så just nu är allt perfekt! Jag lär mig nya saker, samtidigt som jag skaffar mig rutin och självförtroende i mitt dagliga arbete.

I den mån Kersti redan har börjat snegla åt någon form av specialisering tycker hon att protetik känns mest lockande.
– Jag tror jag skulle gilla att jobba med något som ger så tydligt resultat för patienten, konstaterar hon. Men vi får se. Det finns mycket att titta på. Någon gång skulle jag också vilja ta en tids avbrott för volontäruppdrag någonstans i världen.

Nu är ju inte jobbet riktigt hela livet, så hur trivs du i Karlstad som bostadsort?
– Bättre än jag hade trott, faktiskt! Jag kommer från Uppsala och studerade i Göteborg, så ska jag vara ärlig tänkte jag nog att Karlstad var en liten ort som inte hade så mycket att erbjuda, men där tog jag fel.

Kersti var singel när hon flyttade till Karlstad, men träffade sin pojkvän Joakim, som är värmlänning, ganska snabbt efter att hon flyttat hit.
– Det gjorde att jag snabbt fick vänner Karlstad, men alla kommer inte via Joakim. Det märks att Karlstad är en inflyttningsstad med många unga människor som flyttar hit för att plugga på universitetet.
– Utbudet av restauranger och klubbar är också mycket större än jag trodde, så det finns egentligen ingenting jag hade i Uppsala som inte finns här, utom min familj.

Uppskattar kulturella Karlstad

Ett av Kerstis stora intressen är dans i olika former och för en tid sedan såg hon till att få en biljett till Svansjön med ryska nationalbaletten när de gästspelar i Stockholm.
– Senare fick jag se att de kommer till Karlstad också! Det är rätt häftigt. Och så fort jag får besök utifrån tar jag med dem till Lars Lerins Sandgrund. Det brukar uppskattas!

Det Kersti skulle önska sig är närmare till fler internationella flyg.
– Där är jag bortskämd med att tidigare haft närheten till Arlanda. Och jag gillar verkligen att resa. Å andra sidan har jag ju fortfarande möjligheten att göra ett stopp hemma hos familjen i Uppsala när jag ska ut och resa så det är ett mindre bekymmer.

Text: Margareta Jonilsson
Bild: Krister Höglund