Populära Sommarskolan igång – för andra året i rad

Fjolårets pilotprojekt blev en succé. I måndags drog Sommarskolan igång igen på Folktandvården Våxnäs, där tio tandläkarstudenter gör praktik tillsammans under fyra veckor.

– Jag tror att det är den goda handledningen och gemenskapen som gör Sommarskolan så populär och uppskattad, förklarar Anne Carlsson, klinikchef på Folktandvården Våxnäs i Karlstad.

Till skillnad mot traditionell praktik, där studenten arbetar med klinikens ordinarie medarbetare, jobbar tandläkarstudenterna på Sommarskolan med varandra. Varje team består av en student som gått termin nio och har tillfällig legitimation och en student från en tidigare termin som assisterar.

– När man assisterar rutinerade tandläkare kan det ibland gå så fort att vi som studenter har svårt att hinna med. Så det är skillnad, men lika lärorikt, att assistera andra studenter, säger Pontus Abrahamsson från Edsvalla som gick Sommarskolan även förra året.

Pontus Abrahamsson (till höger), Ida Oskarsson och Mohammad Saad är Sommarskolans värmländska deltagare.

Patientarbete varvas med teoretiska moment

Pontus är inte den enda värmlänningen på plats, även Ida Oskarsson från Sunne och Mohammad Saad från Karlstad deltar. De har tidigare praktiserat i Folktandvården Värmland under flera somrar och sökte sig i år till Sommarskolan för att få möjlighet att träffa, arbeta och diskutera med andra i samma situation.

Förutom falldiskussioner och patientarbete hålls det föreläsningar för deltagarna. De besöks av övertandläkare inom tandlossning och barn- och ungdomstandvård och studenterna själva åker runt till olika specialistkliniker och folktandvårdens tandtekniska laboratorium.

Kul att få jobba med kompisarna

Hanne Aalstad, som i höst går sista terminen på tandläkarprogrammet, har rest från Göteborg för att gå Sommarskolan.

– Jag hörde mycket gott om Folktandvården Värmland och handledningen här under en yrkesmässa i början av året, säger hon. Sedan gick jag och tre vänner och satte oss på ett café och sökte hit tillsammans.

Det är roligt och givande att praktisera i en ny stad, tycker Hanne – och det känns tryggt att ha kompisarna med som stöd.

– Nu har vi börjat hitta till mataffären och kliniken, nästa mål är att hitta till tågstationen när alla sommarpraktikanter ska till Arvika på friluftsdag, skämtar hon.

Hanne Aalstad (till höger) har teamats ihop med Fredrika Midby. Till vardags studerar de i Göteborg.

Början på en karriär i Värmland

Syftet med Sommarskolan är att ge studenterna en trygghet i att arbeta kliniskt och en inblick i hur det är att jobba i organisationen. Flera av deltagarna från förra året är idag anställda i Folktandvården Värmland.

– Det är glädjande att se att Sommarskolan genererar något positivt, inte bara för studenterna utan också för Folktandvården Värmland, säger Emelie Åström, handledare på Sommarskolan. 

– Jag hoppas på samma effekt i år! avslutar hon.

 

Sommarpraktikanterna lärde känna varandra bättre under en friluftsdag i Arvika:

Sidan uppdaterad