Ny studie om barns munhälsa
I en ny studie ska en tvärvetenskaplig forskargrupp inom Karlstads universitet tillsammans med Folktandvården i Värmland undersöka skyddsfaktorer mot hål i tänderna hos barn i Värmland. Trots omfattande förebyggande insatser från tandvården har många små barn i Sverige, inklusive i Värmland, karies. Tidig karies kan leda till försämrad munhälsa senare i livet.
Det finns indikationer på att karies är kopplat till munbakterier, sociala förhållanden och miljöfaktorer, men mer forskning behövs. Rekrytering av deltagare till studien är nu igång.
– För att förstå varför vissa barn utvecklar karies medan andra har friska tänder krävs en tvärvetenskaplig ansats, säger Ulrika Lindmark, professor i oral hälsovetenskap vid Karlstads universitet. Denna studie, genomförd i samarbete med Folktandvården Värmland och Karlstads universitet, syftar till att identifiera och analysera skyddsfaktorer som kan bidra till att bibehålla en god munhälsa.
Studien samlar in data från flera vetenskapliga områden. En enkät skickas ut till föräldrar till alla sexåringar i Värmland för att kartlägga munhälsorelaterade beteenden och attityder till tandvård. Barnens kariesstatus kommer också att samlas in via det nationella kvalitetsregistret SKaPa, där Region Värmland är registerhållare.
– Dessutom kommer 100 barn från ett högriskområde med lägre socioekonomisk profil och högre kariesförekomst än genomsnittet i Värmland att erbjudas en klinisk undersökning, säger Tita Kirkinen, forskare och specialisttandläkare inom barntandvård på Folktandvården Värmland. Förutom en munhälsoundersökning i samband med den ordinarie 6-årskontrollen lämnar de barn vars föräldrar gett samtycke även saliv- och urinprov. Detta möjliggör analys av munbakterier och miljökemikalieexponering.
Studien kommer även att inkludera intervjuer med 20–25 vårdnadshavare. Resultaten förväntas ge värdefull kunskap om hur olika faktorer samverkar för att skydda barn från kariessjukdom.
– Denna kunskap är avgörande för att förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet och därmed bidra till att fler av Värmlands yngre barn får möjlighet till en frisk munhälsa, avslutar Ulrika Lindmark.
Läs mer om studien på Karlstads Universitets webbplats (kaus.se).