För dig som är tandvårdsrädd

Det är skillnad på att vara orolig eller rädd inför tandvårdsbesök och att ha tandvårdsfobi.

Mer eller mindre rädd, eller kanske fobi?

Alla som arbetar inom tandvården träffar patienter som upplever obehagskänsla i samband med besök hos oss och hjälp finns att få.
Berätta för oss hur du känner så försöker vi hitta ett sätt som kan vara rätt för dig.

För dig som har tandvårdsfobi

Du som är extremt tandvårdsrädd kan få hjälp av en psykolog/psykoterapeut under tandvårdsbehandlingen för att behandla fobin.

Det börjar med att du, en vän eller anhörig kontaktar tandvården genom att ringa, skriva ett brev eller meddelande på 1177.se, eller att du i samband med ett akutbesök hos oss ber om en remiss till teamet som arbetar med tandvårdsrädsla.

Detta team finns i Sunne.

Tandvården tar sedan kontakt med dig och ställer några frågor angående din tandvårdsrädsla och ett besök bokas in hos tandläkare i teamet för tandvårdsrädsla.

Om tandläkaren bedömer att du är lämplig för och har behov av fobibehandling skickar tandläkaren en remiss till psykolog/psykoterapeut för fortsatt utredning. Dessa finns för närvarande i Arvika.

Fobibehandlingen sker sedan i ett samarbete mellan patient, psykolog/psykoterapeut och tandläkare på tandklinik i Sunne. Du kommer sakta utsättas för de delar av behandlingen som utgör fobin. Denna typ av behandling har visat sig vara väldigt effektiv för att du ska lära dig att hantera din tandvårdsrädsla.

Fobibehandlingen och tandvårdsbehandlingen sker till patientavgift inom den öppna hälso- och sjukvården. Efter avslutad fobibehandling sker fortsatt tandvård till patientpriser enligt tandvårdens taxa på vanlig tandklinik i Värmland.

Kriterier för fobibehandling

Det som krävs för att du skall kunna få denna typ av hjälp är:

  • Du ska ha undvikit att gå till tandläkaren under flera år trots ett tandvårdsbehov (akuta besök räknas inte).
  • Tandläkaren ska kunna konstatera att du har ett tandvårdsbehov.
  • Psykologen/psykoterapeuten ska bedöma att du har en extrem tandvårdsrädsla.

Sidan uppdaterad