Fluorid stärker tändernas emalj
Fluorid stärker tändernas emalj och motverkar därmed kariesangrepp.
Varför används fluorid i tandkräm?
Tandborstning med fluoridtandkräm två gånger per dag är effektivt för att förebygga karies (hål i tänderna). Sedan 1960-talet tandhälsan förbättrats radikalt i Sverige och den enskilt viktigaste faktorn är införandet av fluoridtandkräm. Till exempel hade 12-åringar 1964 i genomsnitt gjort 40 lagningar. Idag, drygt 50 år senare, har 12-åringar i genomsnitt färre än en lagning gjord.
Det finns inget alternativ till fluorid som skyddar lika bra mot karies i vår moderna kosthållning med stor tillgång till socker och snabba kolhydrater. Utan fluorid i tandkräm ökar därför risken för sämre munhälsa och större vårdkostnader.
Kan fluorid, som ämne, skada hjärnans utveckling?
Nej inte enligt svenska förhållanden. En studie som har sin utgångspunkt i Kina och Iran indikerar annars åt det hållet. Men då har vattnet i de undersökta områdena en fluoridhalt som är långt över de tillåtna gränsvärden vi har i Sverige. I Sverige får inga kommunala dricksvatten innehålla mer än 1,2 mg fluorid/liter vatten. I den utländska studien var fluoridhalten ända upp till 10 mg/liter vatten. Därför kan du vara trygg med att såväl dricka vattnet – som ha fluoridtandkräm på tandborsten. Den mängd fluorid du får i dig är helt enkelt alldeles för låg för att orsaka några biverkningar.
Fluorid i andra munvårdsprodukter
Det finns fler sätt att tillföra fluorid, vid sidan av tandkräm, som tuggummi och sugtabletter. Mest kostnadseffektivt är att använda någon munsköljvätska. Det finns flera olika märken och det viktigaste är att de innehåller 0,2% NaF. Prova dig fram till den tycker bäst om.