Vanliga frågor och svar

Här ser du svar på några vanliga frågor om tandvård och munhälsa.

Vi kallar ditt barn, genom att erbjuda er en tid till den närmsta folktandvårdskliniken där du bor, till det första tandvårdsbesöket när barnet är ungefär ett år. Naturligtvis kan ni välja att besöka en annan tandvårdsklinik - meddela oss om så är fallet.

Tandvård är kostnadsfritt för dig som patient till och med det år som du fyller 23 år.

Men att tandvård är gratis är inte helt rätt. Tandvård för barn och unga finansieras genom det du och andra betalar i skatt. Från och med det år som du fyller 24 år betalar du i samband med ditt besök eller regelbundet månadsvis med ett frisktandvårdsavtal.

En del behandlingar kan vara kostsamma. Däremot är det långtifrån säkert att du skulle betala mindre om tandvård var en del av det du betalar i skatt.

Frisktandvård kan du skaffa från det år du fyller 24. Du som är patient hos hos kan lugnt vänta på det erbjudande du kommer att få i samband med att du lämnar den avgiftsfria tandvården. Men givetvis kan du skaffa Frisktandvård även om du äldre än så. Du som redan går hos oss kan fråga i samband med nästa besök. Annars kontaktar du den klinik du vill gå hos. Avtalet kan du sedan skaffa efter att undersökningen och eventuella behandlingar är klara.

En grundregel som kan vara enkel att komma ihåg är 2+2+2. Det innebär att du borstar tänderna två gånger om dagen med cirka två centimeters fluoridtandkräm i två minuter. Små barn behöver inte lika mycket tandkräm utan mängden anpassas utifrån barnets ålder. Det är viktigt att börja borsta med fluoridtandkräm från när första tanden bryter fram. Vi diskuterar gärna vidare med dig kring dina barns tänder då du besöker eller kontaktar oss.

Du ringer till den klinik som du vill gå till. Vi har allmäntandvårdskliniker i alla kommuner i Värmland, du hittar kontaktuppgifter här.

Du kan logga in i e-tjänster via 1177.se och välja att om- eller avboka ditt besök.

Du kan också meddela oss ditt återbud genom att kontakta kliniken genom kontaktuppgifter på din kliniks kontaktsida. Och vi vill gärna att du hör av dig, då hinner vi få in en annan person på din tid. Annars måste vi tyvär be dig betala 350 kronor (om du är vuxen) och 100 kronor (om du är barn eller ungdom). Det vill vi gärna slippa.

För att få en bra effekt av eltandborsten ska den vinklas så att den gör rent både tanden och lite ner på tandköttskanten. Stråna behöver komma ner lite vid tandköttskanten, precis som du vinklar en manuell borste. Skillnaden är att du låter borsten jobba själv utan att du gnuggar fram och tillbaka som du gör med en vanlig borste.

Låt borsten jobba tand för tand, du ”rundar hörnet” på varje tand så borsten även kommer in en liten bit mellan tänderna. Om du borstar i lugn takt tand för tand tar borstningen ungefär två minuter. Du borstar underkäke och överkäke - en i taget - och på tre sidor: insida, utsida och ovan på tuggsidan på tänderna. Du behöver applicera fluoridtandkräm minst två gånger, en gång för varje käke, för att uppnå motsvarande mängd som ca 2 centimeter fluoridtandkräm ger.

Att tycka det är obehagligt att besöka tandvården är inte ovanligt. Vi har full respekt för det och vill göra vårt allra bästa för att du inte ska vara rädd. Därför erbjuder vi – om det behövs – behandling med lustgas. Dock inte på alla kliniker, då det kräver en särskild kunskap, men Folktandvården Skoghall, Norrstrand och Hagfors har personal som behärskar detta.

Om du besöker en annan klinik är det inga problem. Berätta hur du känner – och att du är rädd – för det finns duktig och erfaren personal på alla våra kliniker som är vana att träffa och behandla patienter som är tandvårdsrädda. För det är verkligen inget att skämmas för. Vid behov kan de då också skicka en remiss till en annan klinik: Skoghall, Norrstrand och Hagfors som arbetar med lustgas.

Ring din klinik så snart som möjligt och beskriv dina besvär. Akut tandvård, som svår tandvärk, hjälper vi dig med omgående.

Går du inte hos en klinik?
Då finns såklart också hjälp att få. Ring då 1177 som hjälper dig att hitta den klinik i Värmland och där du bor som just nu har jourtid.

Ja, det är inte alltid lätt att få barn att tycka tandborstning är roligt. Men det bästa är att försöka göra tandborstningen till en trevlig stund, gärna sjunga lite, eller använda någon ramsa. Läs mer om Rocka munnen, spelet och sången som gör tandborstningen rolig!

Några andra tips att ta till:

  • Känn med tungan. ”Åh vad rent och fint det känns efter tandborstningen”! Låt ditt barn känna efter med tungan.
  • Låt barnet börja med att borsta dina tänder. Titta i spegeln tillsammans och visa hur rent och fint det blir. Prata om varför det är så viktigt att borsta tänderna.
  • Bus och tok. Det är kul när vuxna gör fel. Då får ju barnet visa vad de kan. Sätt tandkrämen på skaftet av tandborsten eller på nästippen, eller borsta dina stängda läppar lite lätt.
  • Gå på skattjakt. Leta efter roliga saker i munnen.
  • Ge tänderna namn och hälsa på hos alla.

Tandborstning med fluoridtandkräm två gånger per dag är effektivt för att förebygga karies (hål i tänderna). Sedan mitten av 1900-talet har tandhälsan förbättrats radikalt i Sverige och den enskilt viktigaste faktorn är införandet av fluoridtandkräm. Det finns inget alternativ som är lika bra och som skyddar mot karies i vår moderna kosthållning med stor tillgång till socker och snabba kolhydrater.

En rotfyllning påverkar inte barnet på något vis. Däremot får du gärna tala om att du är gravid i samband med undersökningen, då får du ett extra skyddsförkläde i samband med röntgentagning.

I enskilda brunnar, som inte är kommunala dricksvatten, kan den naturliga fluoridhalten variera mycket. Och har vattnet i din egen brunn en fluoridhalt över 1,2 mg/l (1,2 ppm) bör inte barn under sex månader dricka av det. Det kan då nämligen påverka de permanenta tandanlagen genom att det bildas emaljfluoros (små vita prickar) på barnets tänder.

Har vattnet en fluoridhalt över 6 mg/l (6 ppm) räknas det som otjänligt även för vuxna, vilket är väldigt ovanligt. Brunnar som hör till sommarstugor, dagbarnvårdare och anhöriga där barnet vistas bör analyseras om vistelsen är längre än tre veckor eller ofta förekommande. Provkit för fluoridanalys kan du få via länets familje-, mödra- och barnavårdscentraler, samt vid folktandvårdens tandvårdskliniker.

Analyserna utförs kostnadsfritt via folktandvårdens Hälsoodontologiska enhet som också kan lämna upplysningar om provtagning. Proverna analyseras av AK Lab i Borås.

Vid behov av fluoridfilter vänd dig till enheten för miljö- och hälsoskydd i din kommun.

Kom ihåg att du regelbundet måste kontrollera ditt brunnsvatten för andra parametrar än fluorid. För mer information vänd dig till enheten för miljö- och hälsoskydd i din kommun.

Sidan uppdaterad