Start / Våra kliniker / Specialisttandvård / Tandreglering / Väntelista och kallelse

Väntelista och kallelse

Om tandregleringsspecialisten bedömer att du behöver tandreglering, sätts du upp på kö till behandling.

Så fungerar kallelselistan

Kallelselistan utgår ifrån hur stort behov du har. Patienter med mycket stort behov prioriteras före de med mindre behov. Det kan därför hända att någon med mycket stort behov blir kallad före dig även om du har väntat längre.

Här kan du läsa mer om hur hur vi bedömer och prioriterar behovet av tandställning. 

Hur lång tid får jag vänta?

Eftersom patienter med större behov prioriteras är det omöjligt att beräkna exakt hur lång väntetiden kommer att bli. Kötiden är mellan tre månader upp till tre år, beroende på vilken bettavvikelse du har, och vi låter ingen vänta med ett tillstånd som är skadligt för mun eller tänder.

Väntetiden beror också på hur många behandlare vi har. Just nu är det ont om specialister inom tandreglering i Folktandvården Värmland och därför kan det hända att du blir erbjuden tandreglering i Norge. 

Från den första januari det år du fyller 24 år behöver du betala behandlingen själv. Det gäller även om behandlingen redan har påbörjats. Men om behandlingen blivit fördröjd på grund av bristande resurser hos oss kommer folktandvården att stå för behandlingen tills den är avslutad. Detta gäller dock inte om du själv tackar nej till erbjudande om vård (se nedan).

Vad händer om jag tackar nej till ett erbjudande om vård på annan ort?

Om du blir erbjuden behandling på en annan ort och behöver tacka nej, får du ett nytt erbjudande när nästa tillfälle ges. Om du tackar nej även till detta erbjudande hamnar du sist i kön. Detta innebär att vi inte kan garantera att du hinner få din behandling inom ramen för kostnadsfri tandvård för barn och unga.

Om du har besvär under tiden

Eftersom tänderna ofta flyttar sig är det vanligt att det kan kännas trängre efter ett tag. Det är inte farligt, men kan vara svårare att hålla rent. Prata med din tandhygienist så får du råd om hur du tar hand om dina tänder medan du väntar på tandregleringsbehandling. 

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta oss



Följ oss i sociala medier