Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Statens medicinetiska råds årliga etikdag 2019

Statens medicinetiska råds årliga etikdag 2019

Statens medicinetiska råd (Smer) arrangerade i december 2019 sin sedvanliga etikdag. Temat detta år var ”Styrningen av hälso- och sjukvården – var kommer etiken in?”. I ett antal presentationer belystes följderna av olika styrningsmodeller som avlöst varandra inom hälso- och sjukvården under de senaste 15-20 åren.

Tonläget var genomgående konstruktivt och prövande, men den som tar del av seminariet i sin helhet (se nedan) kan knappas undgå att häpna över hur många och djupgående förändringar som skett utan en gedigen föregående analys, inte minst av de etiskt relevanta konsekvenserna av förändringen. Mycket stora resurser har gått åt till dessa organisatoriska projekt. Ingående analys, innefattande etisk kompetens, liksom inledande försök i liten skala (pilotprojekt), skulle kunna minska riskerna för resursslöseri och demoralisering av vårdens anställda.

Hela seminariet finns tillgängligt via denna länk: http://www.smer.se/webbfilmer/smers-etikdag-2019-styrningen-av-halso-och-sjukvarden-var-kommer-etiken-in/

Etikkommittén genom Rolf Ahlzén

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats

Till toppen