Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Frågan om dödshjälp allt hetare

Frågan om dödshjälp allt hetare

I Västeuropa intensifieras nu debatten om dödshjälp och utvecklingen går mot en mer tillåtande lagstiftning i ett flertal länder.

I Västeuropa intensifieras nu debatten om dödshjälp. Sedan många år accepterar Beneluxländerna (Nederländerna, Belgien, Luxemburg) att läkare på sjukas önskan avslutar deras liv. Det har skett en kontinuerlig ökning av den holländska eutanasin och indikationerna har vidgats. För vissa debattörer är detta djupt oroväckande, medan en tydlig majoritet i den holländska befolkningen, liksom i läkarkåren, fortfarande sluter upp bakom lagen.

Tyskland har mot bakgrund av sin dyrköpta erfarenhet från andra världskriget, där nazisterna 1939-1940 genomförde ett så kallat "eutanasiprogram" (ofrivillig eutanasi) hela tiden förkastat Beneluxmodellen. Man har även avvisat den så kallade Oregonmodellen där svårt, terminalt sjuka under vissa omständigheter tillåts få läkarhjälp att själva ta sitt liv ("läkarassisterat suicid"). Nu har dock den tyska Författningsdomstolen överraskande beslutat att förbudet mot så kallad aktiv eutanasi innebär "ett otillbörligt ingrepp i varje människas rätt att bestämma över sitt liv."

Det är omöjligt att nu säga var denna utveckling kommer att landa i Tyskland. Men samma utveckling i riktning mot en mer tillåtande lagstiftning pågår i Frankrike, Spanien och Portugal. Det torde inte vara någon särskilt vågad gissning att vi om ett antal år ser även Sverige följa efter, om än kanske motvilligt. Om detta är etiskt försvarbart eller inte – ja det måste vi ha en öppen och ömsesidigt respektfull dialog om. Tunga argument finns på båda sidor.

Etikkommittén genom Rolf Ahlzén

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats

Till toppen