Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / Att vara i naturen kostar inget

Bildtext

Att vara i naturen kostar inget

Johnny Larsson är mycket ute i naturen – ofta bara för att strosa runt och filosofera. Och det kostar inget. Att bara vara är helt gratis.

Johnny bor på landet, i Fagerås.

– Jag är ute väldigt mycket – i alla väder, säger han.

Han erkänner att på vintern är han inte ute så mycket, men på sommaren samlar han energi för hela vintern. Det gör han inte bara genom att sköta familjens trädgård och hugga ved i den egna skogen. Han är också ute och strosar i naturen.

Innan Lovisa föddes för ett år sen var Johnny och hans fru Maja ute mycket tillsammans, till exempel för att plocka svamp. Men Lovisa har varit sjuk en hel del så nu går de ofta ut var och en för sig. Maja går i skogen varje dag, ibland tillsammans med Lovisa.

Bara vara

Johnny berättar att han tycker om att fiska.

– Men man måste inte ha en speciell aktivitet i naturen. Jag är mycket ute och går – i skogen och på ängar och åkrar. Lunkar fram och filosoferar och hittar kanske en plats att bara vara på, det är bra återhämtning och jag kan vara ute hur länge som helst. Och det kostar inget. Fiskekort får jag ju betala men andra kostnader undviker jag.

Johnny har en klar favorit i naturen – Uddeberg.

– Fryksdalen är mina hemtrakter och jag åker gärna dit. Uddeberg är en udde ut i Fryken. Där finns fina klippor, badplats och bänkar. Fryksdalsbanan går bredvid och det finns en station där, men jag tror inte att tågen stannar där längre. Men har man bil så går vägen alldeles intill.

Luften är fri

Just nu pågår den regionala kampanjen Luften är fri. På regionvarmland.se/luftenarfri kan du få veta mer om kampanjen och få tips på natur där du "bara kan vara".

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?