Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / I naturen känner jag att luften är fri

Kristin Savela i Mariebergsskogen.

I naturen känner jag att luften är fri

Trettioettåriga Kristin Savela använder uttrycket hjulbent när hon berättar att hon har rullstol för att ta sig fram. Men rullstolen hindrar henne inte från att vara ute i naturen.

– Visst vore det bra med fler lättillgängliga vandringsleder som passar alla – även oss hjulbenta. Att vara ute i naturen är ju bra för alla, säger Kristin.

Hon förklarar att det finns ställen där hon kan ta sig fram själv, men också ställen som hon behöver hjälp för att ta sig till eller kanske inte kan ta sig till alls.

Mariebergsskogen i Karlstad är en av de platser som hon kan promenera till själv och hon tar sig också runt i skogen själv.

– Jag bor mitt i stan och kan ta mig dit på släta vägar. Och inne i Mariebergsskogen finns bra vägar. Det är en del backar också så man får svettas lite, det är bra.

Frihetskänsla i skogen

När Kristin är hos sina föräldrar i Högboda är hon ibland på sin favoritplats i skogen – Strandhöjden vid Hurttjärn. Hon berättar hur hon brukar ta sig dit på en fyrhjuling, tillsammans med sin pappa.

– Det är en frihetskänsla att inte behöva sitta i rullstolen, det är inte jag och rullstolen utan bara jag. Pappa plockar blåbär, jag kan släppa alla vardagstankar och känna att luften är fri!

Här var hon också mycket som barn, innan bilolyckan då hon fick en ryggmärgsskada. Hon minns en hajk med klassen och hur hon fiskade nere i tjärnen.

– Nu fiskar jag inte så mycket för jag har inte ro att sitta still och vänta på napp.

Luften är fri

Just nu pågår den regionala kampanjen Luften är fri. På regionvarmland.se/luftenarfri kan du få veta mer om kampanjen och få tips på natur där du kan känna att luften är fri.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?